Heteken belül bemutatkozik az elektromos Citroën C4

Június 30-án ë-C4 néven mutatkozik be egy digitális prezentációban a Citroën C4 Cactus utódjaként érkező új C4 tisztán elektromos változata – jelentette be a francia autógyártó Twitteren. A villanyautó ez idáig nem sok említésnek örvendhetett a hírekben, pedig ez lesz a márka első olyan teljesen kibocsátásmentes személyautója, amire már tényleg tömegek kaphatják fel a fejüket – a Mitsubishi i-MiEV-ből átmárkázott C-Zero bármennyire is gazdaságos opció a városon belüli utazásra, a legtöbben nem épp egy ilyen apróságot képzelnek el autónak.

Linda Jackson vezérigazgató korábbi kommentjeiből tudjuk, hogy az ë-C4 a PSA Csoport közös technológiáját használja fel, így vélhetően ugyanaz a hajtáslánc kerül bele, ami a Peugeot e-208-ban is dolgozik. Ez 136 lóerőt és egy 50 kWh-s akkumulátort jelent a CMP padlólemezen, mintegy 310 kilométeres hatótávval, de a rugalmas rendszernek köszönhetően ezen akár fejleszthetett is a Citroën.

Az autó külső megjelenését illetően sok a találgatás. A gyártó azt ígéri, hogy egy teljesen új irányt visz a kompakt ferdehátúak szegmensébe, ami a kémfotók alapján egy átmenetet jelenthet a crossoverek világába. A Driving Electric hírportál viszont arra számít, hogy az autóból két karosszéria-változat is készül, egy hatchback, és egy SUV, csakúgy, mint a Peugeot e-208 és e-2008 esetében. A Citroën nem hagyja hátra a hagyományos meghajtású típusokat sem, ezek már szeptemberben az európai utakon lehetnek.

2025-re a márka kínálatában szereplő összes gépkocsi elérhető lesz konnektorról tölthetőként is, ennek az offenzívának az elindítója a plug-in hibrid C5 Aircross.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.