Év végén indul a filléres orosz villanyautó gyártása

2020 végére ígéri az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium a világ legolcsóbb villanyautójaként beharangozott Zetta EV sorozatgyártását, melyet a négy évvel ezelőtt alapított Russian Engineering and Manufacturing Company fog végezni togliatti gyárában 15 000 darabos éves kapacitással. Ennek kétharmada a tervek szerint exportra készülne, de azt egyelőre nem tudni, hogy mely piacokra szánják a járművet az oroszok.

A már több éve fejlesztés alatt álló apró villanyautó az ország legelső szériagyártott tisztán elektromos modellje lesz, de mint minden más autógyártó start-upnál, a termelés itt sem tudott az eredeti ütemterv szerint elindulni. A Zetta EV tavaly nyári bemutatójakor a gyártás kezdetét 2019 végére ígérte a vállalat, ami 2020 elejére tolódott, ezt pedig a koronavírus miatt kellett az év utolsó negyedévére áttolni.

A miniautó legvonzóbb tulajdonsága az ára, ami várhatóan 450 000 rubel, átszámítva 5200 euró körül alakul majd, tehát még a villámgyorsan szaporodó szuperolcsó kínai elektromos autók mellett is van esélye a vásárlók pénztárcáját leginkább kímélő villanyautóvá válni. Ennyi pénzért persze nem kell nagy tudást várni, de a kis tömeg, valamint a kerékagy-motorok általi hajtás okozta kisebb veszteség miatt még a mindössze 10 kWh-s aksiból is ki lehet hozni 200 kilométeres hatótávot a gyártó szerint. A kétüléses villanyautóba állítólag Kínából érkezik az akkumulátor, de minden más alkatrész Oroszországban készül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.