Kínai gyártóé az USA legolcsóbb villanyautója

Extrém olcsó villanyautókkal tör be az Egyesült Államokba a Kandi. A kínai autógyártó tavaly jelentette be a típusengedély megszerzését első két tisztán elektromos modellje számára az amerikai piacon, most pedig új részleteket is elárult a K23 és K27 nevet viselő járművekről. Két aprócska, kompakt városi autóról van szó, melyek kis tudással, de az ország legalacsonyabb áraival csalogatják magukhoz azokat a vásárlókat, akiknek kevésbé fontos a hosszú családi kirándulásra ideális tágas utastér, és a csinos megjelenés.

A kisebbik autó, a K27 egy 17,69 kWh-s akkupakkot rejt az aljában, ami az optimista becslések szerint 160 kilométernyi utazást jelent újratöltés nélkül. A modell indulóára 20 499 dollár, ami a szövetségi támogatással 12 999 dollárra csökken, de egyes államokban akár 10 000 dollár (2,94 millió forint) környékére is levihető.

A K23 némileg nagyobb, de még mindig a kompakt szegmens erősíti. Dimenziói egy nagyobb akkumulátor elszállásolását is lehetővé tették, a 41,4 kWh-s akkupakk a gyártó szerint akár 290 kilométeres hatótávot is adhat a NEDC szerint. Ez 29 999 dollárról indul, de támogatásokkal együtt már 20 000 dollár környékén hazavihető.

 

 

A villanyautók megrendelése augusztusban indul, a kiszállítás pedig az év végén, de az értékesítés kezdetben Dallas környékére koncentrálódik, ahol a Kandi megvásárolt egy kereskedési engedéllyel rendelkező helyi céget. Augusztus 18-án egy virtuális prezentációban még több információ kiderül arról, hogy miként tervez terjeszkedni a kínai autógyártó az Egyesült Államokban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.