Rendelhető a tisztán elektromos Lexus Norvégiában

Megjelent a legelső, és alighanem a legfontosabb európai piacán, Norvégiában a Lexus UX 300e, a Toyota prémium autómárkájának első tisztán elektromos meghajtású modellje három felszereltségi szinttel választható a skandináv országban. Legolcsóbban a Comfort csomaggal vihető haza a villanyautó, ez 410 120 norvég koronás kezdő listaáron érhető el, azaz átszámítva körülbelül 38 100 eurót kell fizetniük a norvég vásárlóknak a 150 kW teljesítményű autóért. A felszereltség következő szintjén a Premium található körülbelül 41 800 eurós kezdőárral, a legtöbb extrát pedig a Luxury csomag tartalmazza átszámítva 46 200 euróért cserébe.

A Lexus októberben kezdi kiszállítani a villanyautókat az első megrendelők számára, s norvég forrásokból az is kiderült, hogy több mint ezer példány leszállítását tűzte ki célul még ebben az évben. Egy norvég kereskedő szerint ez igencsak ambiciózus, de egyáltalán nem lehetetlen, tekintve a márka népszerűségét és az elektromos autók iránti keresletet az országban. Egy Comfort felszereltségű UX 300e egyébként csak egy kicsivel olcsóbb, mint például egy Tesla Model 3 SR+, de a körülbelül 300 kilométeres WLTP hatótávja lényegesen kevesebb, mint amire a kaliforniai autógyártó modellje képes, ráadásul sokan a maximum 50 kW-os DC töltéssel sem fognak tudni megbarátkozni. A japánok oldalán áll ellenben a valóban prémium minőség, és a 30 éves működés során szerzett elégedett és márkahű vásárlói kör. A Nybiltester információi szerint a 10 éves/ 1 millió kilométeres garancia az aksira 70%-os kapacitásig Norvégiában is érvényes lesz.

A Lexus állítása szerint Portugália és Hollandia is megkapja az autót még ebben az évben, Európa többi piacán pedig 2021-ben indul a forgalmazás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.