Pécs buszflottája 10 új elektromos járművel bővül

Pénteken átadták azt a 10 új, tisztán elektromos autóbuszt, melyeket Európai Uniós pályázati támogatásból vásárolt Pécs városa – számolt be róla az MTI. A projektnek természetesen része volt a megfelelő töltőinfrastruktúra kialakítása is, így az új buszok számára alkalmas garázs is épült a Tüke Busz Zrt., azaz a helyi tömegközlekedési vállalat telephelyén.

10 új tisztán elektromos BYD busszal bővült Pécs flottája (fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)

A 12 méter hosszú, alacsonypadlós, légkondicionált, USB-töltőkkel felszerelt, 64 utas befogadására alkalmas járművek Komáromban a BYD gyárában készültek. Az MTI híre szerint ezzel a beruházással jelenleg Magyarországon Pécs városa birtokolja a legnagyobb elektromos busz flottát, bár Budapest néhány éve már vásárolt 20 elektromos buszt. A város utazóközönségét jelenleg 180 busz szolgálja ki, és tervezik a most beszerzett 10 buszon kívül további járművek elektromosra cseréjét is, jelenleg is tesztelés alatt áll egy csuklós autóbusz a városban. Péterffy Attila, Pécs polgármestere reménykedik abban, hogy a modern, új buszok talán a notórius autóhasználók egy részét is arra ösztönzi, hogy használja a közösségi közlekedést.

Az új villanybuszok ősszel állnak forgalomba (fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)

A jó példát valószínűleg sorra követik majd a magyar városok, ugyanis 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken, amire összesen 36 milliárd forintos támogatás igényelhető a következő évtizedben, amit Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára is hangsúlyozott a Pécs főterén tartott átadási ceremónián.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.