Hivatalosan is elkészült a NEXT-E hálózat MOL Plugee szakasza

Ma délelőtt a MOL Plugee sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentették, hogy elkészült a 2017-ben elindított, a régiónk hat országára kiterjedő NEXT-E elektromos töltőhálózat magyarországi szakasza. A projektben összesen 252 töltőoszlop letelepítését tűzték ki célul Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Románia területén, átjárhatóvá téve Közép-Kelet-Európát az elektromos autóval közlekedők számára. A hazai megvalósításért felelős MOL-csoport immár 81 gyors- és ultratöltőt üzemeltet benzinkútjain országszerte, ebből 59 a NEXT-E hálózat része. Az utolsó töltőoszlopokat augusztus legelején kapcsolták be Vecsésen az M0-ás autópálya alacskai pihenőjének két oldalán, ezek hivatalos átadására került sor a mai napon.

A teljes régióban összesen 170, nyilvánosan elérhető elektromos töltő működik a vállalat logója alatt, ebből 141 darab született meg a NEXT-E projekt részeként. A MOL-csoport célkitűzése, hogy az év végéig 200-ra, 2025-ig pedig 500-ra növelje a régióban elérhető töltőinek számát.

Czikora Tamás, a MOL-csoport mobilitási vezetője beszélt arról, hogy a hazai zöld rendszámos autóállomány mostanra átlépte a 35 ezres darabszámot, amelynek működtetéséhez egy erős töltőinfrastruktúra szükséges. Szerinte a kínálatnak egy kicsivel mindig meg kell haladnia a keresletet, ami a töltők esetében azt jelenti, hogy a hálózat fejlettségének folyamatosan előrébb kell járnia annál, mint ami pontosan elegendő lenne az elektromos autók kiszolgálásához, ezen dolgozik a MOL.

Tóth-Fekete Róbert, a MOL-csoport Alternative Fuels területének vezetője elmondta, hogy a program teljes költésvetése 22,17 millió euró volt, amelynek 85%-át, azaz 18,84 millió eurót az Európai Unió finanszírozta az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül. Kihangsúlyozta, hogy a NEXT-E-re felhasznált pénzösszeg nem csupán a töltőoszlopok letelepítését és üzembe helyezését fedezte, hanem egyúttal az ehhez szükséges informatikai megoldások, felügyeleti rendszer, és roaming szolgáltatás megvalósításának lehetőségét is megteremtette.

Azt is hozzátette, hogy a hálózat kiépítése azért is tartott ennyi ideig, mert mind a hatóságoknak, mind az áramszolgáltatóknak tanulniuk kellett a folyamatokat. A NEXT-E azonban csupán az első szakasza a MOL töltőhálózatának fejlesztésének, lesznek újabb projektek, melyek által tovább sűrűsödhet a hálózat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.