Főoldal » elektromos autó » A kínaiak is beköltöznének a Nissan európai gyárába

A kínaiak is beköltöznének a Nissan európai gyárába

A kínai Great Wall Motor is csatlakozott azon vállalatokhoz, amellyel a Nissan, valamint a spanyol hatóságok megkezdték a tárgyalást a barcelonai gyárkomplexum átvételéről. A Nissan tavaly jelentette be, hogy bezárja a három létesítményből álló gyáregyüttest a katalán fővárosban, mely közvetlenül körülbelül 3000 főnek, közvetetten pedig mintegy 20 ezer embernek ad munkát. A szakszervezetek és a japán autógyártó hangsúlyozták, hogy senkinek a megélhetése sem fog veszélybe kerülni, hiszen találni fognak megoldást arra, hogy az itt dolgozók megtarthassák munkájukat.

Eddig a legvalószínűbbnek tűnő lehetőség az volt, hogy a Nissan-gyár akkumulátorgyárrá alakul a spanyol kormány támogatásával. Az LG be is jelentkezett erre a projektre, az év elején megjelent hírek szerint a dél-koreaiak a Seat 2025-ben induló villanyautós offenzíváját látnák el akkucellával. Azóta azonban más opciók is felmerültek: a jelenlegi tárgyalások szerint a Great Wall Motors a három gyár közül a legnagyobbat venné meg, a két kisebb közül pedig az egyik a Silence spanyol elektromosrobogó-gyártóé, a másik pedig QEV Technologies mérnöki cégé lenne, amely a svéd Volta Trucksszal és az Inzile-lal hozna létre egy úgynevezett Barcelona Decarbonisation Hub járműgyártó központot.

Egyelőre még nem született végleges döntés az idén decemberben bezáró gyárkomplexumról, de a Nissan úgy nyilatkozott, hogy habár egyetlen projekt és egyetlen jelentkező sem került visszautasításra, a vállalati, kormányzati, és szakszervezeti tagokból álló bizottság megegyezett arról, hogy az említett három céggel folytatódjanak előnyben részesített tárgyalások. A következő gyűlésre novemberben kerül sor, akkor várhatóan már pontosabb képet kaphatunk arról, mely cégek veszik át a Zona Franca, Montcada i Reixac és Sant Andreu de la Barca létesítményeket.

Forrás: Nissan

A Great Wall Motors egyébként egyike azoknak a kínai autógyártó vállalatoknak, melyek még nem tudtak betörni Európába villanyautóikkal, de már nagyon közel járnak hozzá. A cégcsoporthoz tartozó Ora tüneményes, 1510 kilós „cicájának” szállítása például a jövő év elején elindul.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.