Megérkezett Norvégiába az új elektromos Kia

Egy újabb jelentőségteljes partraszállásról érkezett hír Norvégiából, ám ezúttal nem egy kínai autógyártó vállalat első elektromosautó-szállítmánya ostromolja Drammen kikötőjét, hanem egy sokak által várt dél-koreai modell, a Kia EV6 első darabjai. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány villanyautó gurult le a Morning Lily fedélzetéről, de azt igen, hogy a kereskedések bemutatóautóin kívül már vásárlók által megrendelt példányokat is szállított a hajó, melyek átadása a tervek szerint október végén megkezdődik.

Az EV6 a vállalat legelső igazi villanyautója, mivel egy hagyományos modell átalakítása helyett egy kifejezetten elektromobilitásra tervezett padlólemez, az E-GMP jóvoltából született meg. Az autó talán legvonzóbb tulajdonsága a villámgyors töltés: a 350 kW teljesítményű, 800 V-os töltőoszlopokon 239 kW-tal képes elektromosságot felvenni, így 18 perc alatt 80%-ra tölthető az akkumulátor. De ami ennél is fontosabb, hogy a beépített inverterrel az elterjedtebb, 400V-os töltőoszlopok feszültségét is 800V-ra képes alakítani, így mindig a töltőberendezés által kínált maximális teljesítményt kapjuk.

Az új Kia két akkuméretben, hátsó-, és összkerékmeghajtással, számos teljesítményfokozatban lesz kapható. Norvégiában a legolcsóbb, legalacsonyabb felszereltségű Active 419.900 koronánál, kb. 15,2 millió forintnál kezdődik, a legdrágább változat pedig a GT 599.900 koronáért, amely 2022-ben kerül piacra. Nem kell azonban már a norvég árak alapján matekoznunk, hogy mennyibe fog kerülni Magyarországon az EV6, hiszen már a hazai árak is ismertek. Nemrég az első benyomásainkat is bemutattuk, hiszen volt szerencsénk személyesen is találkozni az autóval.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.