Célba ért az üzenet: felébredt az amerikai elnök!

Egy több mint 58 ezer aláírót számláló petíció, egy hatalmas digitális hirdetőtáblán elhelyezett üzenet, és néhány, a Tesla-rajongók által megfogalmazott kemény kritika után Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke végre megtalálta a kiutat a General Motors sajtóközleményei által gerjesztett kamuzöld rózsaszín ködfelhőből, és elismerte, hogy a Tesla az ország legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata.

Mint korábban megírtuk, a Biden-kormányzat és Elon Musk vezérigazgató között a szakszervezetek miatt és egyéb politikai okokból kialakult feszültség hónapok óta tart, ami elsősorban abban nyilvánult meg, hogy az elnök látványosan elfelejtette megemlíteni a Teslát minden olyan beszédében, amely az elektromobilitásról, az amerikai autógyártásról, és munkahelyek teremtéséről szólt. Ami még ennél is nagyobb port kavart, az az a kijelentése volt, miszerint a General Motors az a cég, amely felvillanyozza az autóipart, és amellyel Amerikának esélye van elvenni Kína vezető pozícióját az elektromos autók gyártásában.

Most viszont megtört a jég, Biden kiejtette a Tesla nevét, és erről a történelmi pillanatról videó is készült. Azt pedig majd meglátjuk, hogy ez valóban egy fordulópontot jelent-e a kormányzati kommunikációban, vagy csak a kedélyeket akarták lecsillapítani vele. Biden egyébként a Tritium új töltőberendezés-gyárának és más amerikai beruházások bejelentésén beszélt a Tesláról, ahol úgy fogalmazott:

„2021 óta a vállalatok összesen több mint 200 milliárd dollár értékű beruházást jelentettek be a hazai gyártásban itt Amerikában, az olyan ikonikus cégektől kezdve, mint a GM és a Ford, melyek új elektromosjármű-gyártást építenek ki; a Tesláig, országunk legnagyobb elektromosjármű-gyártójáig; továbbá olyan innovatív, fiatalabb cégekig, mint az elektromos teherautókat építő Rivian, vagy az elektromos buszokat építő Proterra, amit egy tavalyi virtuális túrán láttam, amikor találkoztam a vezérigazgatóval. És igazán lenyűgöztek.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.