Kivonul a GreenGo Prágából

Február végén, pontosan két évnyi működés után leállítja autómegosztó szolgáltatását Prágában a GreenGo, tájékoztatta ügyfeleit a magyar vállalat. A kizárólag teljesen elektromos meghajtású kisautókat működtető autómegosztó platform csehországi megjelenése éppen egybeesett a koronavírus-járvány első hullámával és az emiatt bevezetett lezárásokkal, ami váratlanul nehéz helyzetbe hozta a céget.

Forrás: Facebook/GreenGo Praha

Šimon Čapek, a GreenGo prágai működésének vezetője elmondta, hogy senki sem láthatta előre, hogyan változtatja meg a járvány az emberek viselkedését és szokásait, s a társasági események számának bezuhanása az elmúlt két évben magával rántotta a megosztott autók használatának lehetőségeit is. De a járvány mellett más tényezők is szerepet játszottak a döntésben, például az erős versenykörnyezet, és a parkolóhelyek hosszú távú hiánya.

Az összesen 220 darab Volkswagen e-Up! és Škoda Citigo-e iV típusú elektromos autókat február 28-áig vehetik igénybe az ügyfelek, az ügyfélszolgálat viszont még április végéig működni fog. A 28-35 ezer kilométert futott Volkswageneket márciustól 243.000 cseh koronás (+ áfa) áron meg lehet vásárolni, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 3,5 millió forintnak felel meg.

Forrás: Facebook/GreenGo Praha

Mint tegnap beszámoltunk róla, Magyarországon nagyot nőtt az autómegosztók népszerűsége 2020 és 2021 között, de a prágai kivonulás jól mutatja, hogy a car-sharing sem bombabiztos üzletág. Mindenesetre a GreenGo Praha Facebook-oldalán többen is köszönetet mondtak a cégnek azért, mert lehetőséget adott nekik életükben először kipróbálni az elektromos autózást – márpedig onnan általában nincs visszaút. A GreenGo elektromos autóit Budapesten 2016 óta tudják igénybe venni az ügyfelek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.