Hatalmas töltőpark épül teherautóknak Svédországban

Öt darab tisztán elektromos meghajtású tehergépjárművet, és összesen 1,6 MW teljesítményű töltőberendezést szállított a Scania a Falkenklev Logistik új malmöi raktárához, ahol a két vállalat közös projektjében Svédország legnagyobb, elektromos teherautók számára kialakított nyilvános töltőparkja létesül.

A 4×2 hajtású akkumulátoros óriások a logisztikai vállalat azon célkitűzését szolgálják, hogy teljes flottáját zéró kibocsátásúra cserélje, a töltésükhöz pedig egy kezdetben 22 jármű töltésére alkalmas töltőállomás épül, amely potenciálisan 40 teherautó egyidejű töltésére képes állomássá bővülhet. A töltőpark a finn Kempower által gyártott töltőberendezéseket használja. A rendszer az éppen töltő járművek száma alapján osztja szét a rendelkezésre álló teljesítményt, kezdetben az egy járműre jutó kilowattok maximális száma 250 lesz, a jövőben azonban 320 kW-ra növelhetik az elérhető teljesítményt.

A projektben a Soltech Energy Solutions is részt vesz, akik egy 1,5 hektáros területen építenek fel egy napelemparkot, a megtermelt tiszta energia tárolásához pedig egy 2 MW teljesítményű akkumulátort telepítenek. A 18 millió svéd korona összköltségű projekt felét a svéd környezetvédelmi hivatal finanszírozza.

A Falkenklev Logistik vezérigazgatója elmondta, hogy a napelemparkkal kiegészített töltőpark ötlete már évekkel ezelőtt felmerült, hiszen a fenntarthatóságra való növekvő igény, valamint a dízel rohamosan emelkedő ára miatt egyértelmű volt, hogy váltani kell. A Scania márkájú elektromos teherautókat áruszállításra használja a cég szerte Skåne megyében. A töltőállomás – mely a tervek szerint még idén megnyílik – nyilvánosan elérhető lesz más, teherszállítással foglalkozó cégek számára is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.