Két amerikai villanyautó-gyárban is tűz volt pénteken

Egyik eset sem súlyos, személyi sérülés nem történt.

A Tesla kezdte

A Tesla fremonti gyárából már jelentettek pár apróbb tűzesetet az elmúlt években. Legutóbb tavaly december 21-én volt egy kisebb tűz az egyik irodaépület légkondicionálóinak otthont adó helyiségben, előtte pedig márciusban hívták a tűzoltókat, amikor a gyár egyik átépítés alatt álló részén történt baleset. A most pénteki tűz viszonylag nagy területet érintett, de személyi sérüléssel nem járt és valószínűleg az anyagi kár is minimális – a gyártást nem érinti.

A fremonti tűzoltóságot azért riasztották a gyárhoz, mert az udvaron tárolt kartondobozok kaptak lángra.

A lángok kioltásához két szomszédos tűzoltóságról kellett segítséget kérni, és a parázsló kartondobozokat még egy jó darabig hűteniük is kellett. Ha emlékeink nem csalnak, nem ez az első tűzeset a gyár területén tárolt papírok és egyéb csomagolóanyagok környékén, de szerencsére komolyabb baj korábban sem származott ebből. Most másfél órán át dolgoztak a tűzoltók a területen.

Az eset önmagában talán még nem is lett volna túl érdekes, de aznap nem ez volt egyetlen tűzeset amerikai villanyautó-gyárban.

A Rivian folytatta

Úgy látszik a Riviannak sem volt sokkal szerencsésebb a péntekje, mivel este 9:20 körül tűz ütött ki a szerelősoron. A híradások szerint a végszerelősor egyik liftjén gyulladt ki egy autó, és összesen két körzetből 5 tűzoltóautó, 16 tűzoltóval vonult ki a lángokhoz.

A tűz egy hasonló liften történhetett, ezek szállítják az autókat a főbb munkaállomások között. Forrás: Rivian.

A Normal városában található gyárban szerencsére működött az automata tűzoltó berendezés, ami a csarnok mennyezetéről áztatta az égő autót, így a tűz nem terjedt tovább. A tűzoltóság szerint amikor kiérkeztek, már folyt a munkatársak kimenekítése. A tűz járt némi füsttel, de ezt annak eloltása után a csarnok szellőztetőrendszerének segítségével eltávolították az épületből.

A Riviannál sem ez az első tűzeset, tavaly októberben az akkupakk szerelősorán történt baleset miatt kellett a tűzoltókat riasztani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.