„Csak mondd ki!” Amerika megunta, hogy az elnök ignorálja a Teslát

Egyesek komikusnak tartják, mások szerint inkább képmutató és felháborító, ahogyan Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke szándékosan és látványosan kifelejti az ország, és egyben a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalatát az elektromobilitással kapcsolatos nyilatkozataiból, miközben a General Motorst és a Fordot az egekig magasztalja. A hónapok óta gerjesztett feszültség most elért arra a pontra, amikor az amerikaiak idejét látták a tettek mezejére lépni.

Valaki vélhetően komoly összeget fizetett azért a jól látható reklámfelületért a New York-i Times Square-en, hogy az amerikai elnöknek üzenjen. A digitális reklámtábla egyik oldalán a „Just say it” felirat olvasható három emoji társaságában. Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy egyértelmű legyen, hogy az aranyszínű érem 1-es számmal a közepén, a villám, és az autó ikonja az első számú villanyautó-gyártót jelöli, aminek a nevét Joe Biden szókincséből mintha teljesen kitörölték volna.

Forrás: Reddit/dappermarketer

A tábla másik oldala hasonló célzást rejt, de immár Elon Musk tollából, aki arra a rövid videóra reagált Twitteren, amelyet Biden tett közzé a napokban, és amelyen Mary Barrával, a General Motors vezérigazgatójával beszél a cégóriás új villanyautós beruházásairól. A videót azzal a szöveggel osztotta meg az elnök, hogy: „Komolyan gondoltam, amikor azt mondtam, hogy a jövő itt, Amerikában készül. Az olyan cégek, mint a GM és a Ford, minden eddiginél több elektromos járművet építenek itthon.

A bejegyzés természetesen nagy felháborodást váltott ki a villanyautósok és a Tesla-rajongók körében, de nem ez volt az első alkalom, amikor a Tesla említést sem érdemelt. Tavaly nyáron például egy, az amerikai autópiac elektomosításáról szóló eseményre nem hívták meg Muskot, novemberben pedig a GM villanyautógyárának avatóján arról beszélt Biden, hogy a General Motors volt az a cég, amely a villanyautó-forradalmat elvitte Amerikába.

Eközben elindult egy online petíció a www.change.org oldalon, amelyben szintén arra kérik Bident, hogy ismerje el végre a Tesla vezető pozícióját. A petíció szövegében azt írják, hogy a Biden-kormányzat viselkedése a vásárlók színtiszta manipulációja, és inzultus azokra az amerikaiakra nézve, akik a Teslának dolgoznak. Eddig kicsivel több mint 50 ezren írták alá a petíciót.

Arról, hogy mi áll a Tesla és a kormányzat közötti feszültség hátterében, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.