A Ford vezetője villanyautós árháborút jósol a 10 millió alatti kategóriában

Jim Farley szerint nem tart örökké a most tapasztalható trend, és nemhogy árcsökkenés, de egyenesen árháború lesz a villanyautóknál.

Főleg a 25 ezer dollár alatti kategóriában.

Mindenen változtatni kell

A Ford vezetője a Bernstein Strategic Decision Conference vendége volt, és ott mondta el véleményét a villanyautó piac alakulásáról – számol be róla az amerikai ABC híroldala.

Farely szerint a villanyautók gyártásának költsége csökkenni fog az olcsóbb akkukémiáknak és az egyszerűbb gyártásnak köszönhetően,

a 25 ezer dolláros, azaz nagyjából nettó 9 millió forintos árú elektromos autók pedig demokratizálják, azaz mindenki számára elérhetővé teszik majd ezeket a járműveket.

Az ezekhez szükséges alapanyagok költsége várhatóan 18 ezer dollárra csökken majd, az iparág pedig árháborúnak néz elébe a gyártók között.

Jim Farley, a Ford vezérigazgatója.

De ahhoz, hogy ebben a versenyben a Ford is megállja a helyét, szinte mindenen változtatniuk kell. Bár ilyen információkat nagyon nem szoktak megosztani az autógyártók, Farley elmondta, hogy

a Ford Mustang Mach-e gyártása jelenleg pont ennyivel, 25 ezer dollárral kerül többe, mint egy hasonló tudású benzinesé.  Ebből 18 ezret csak az aksi tesz ki, 3 ezerbe pedig a fedélzeti töltő kerül.

Hogy versenyképesek legyenek a vállalat az olcsóbb akkukémiákon túl a költségek lefaragásába is belekezd. A jelenlegi franchise-kereskedői modell autónként 2000 dolláros felárat jelent nekik a Teslához képest, ráadásul a rivális nem költ reklámra, míg a Ford erre kocsinként 500-600 dollárt fizet ki – így Farley.

Radikálisan egyszerűsíteniük kell a villanyautók gyártását, munkafolyamatokat, ezért a 2026-ban debütáló következő generációs elektromos járműveik gyártósorai feleannyi darabból, munkaállomásból állnak majd. Az autók szerkezetén a hegesztések száma is 50%-kal lesz kevesebb és 20%-kal csökkenhet a kötőelemek felhasználása.

Emellett még jobban oda kell figyelniük az aerodinamikára, hiszen egy okosabban tervezett pickup hatótávjához a jobb légellenállás akár 120 kilométert is hozzáadhat, ami 3000 dollárnyi akkucellát spórol meg az autón. A vállalat a szoftveres szolgáltatások értékesítéséből is több bevételt vár, és tervezi hogy egy olyan autót is gyárt majd, ami kifejezetten az Uber szerű szolgáltatásokra lesz tervezve.

A fenti tervekből amit lehet már 2026 előtt is megvalósítanak, hogy javítsanak a versenyképességükön.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.