A világ legnagyobb akkumulátorgyártója építhet gyárat Magyarországon

A Világgazdaság írta meg tegnap, hogy a dél-koreai Bloter oldalain megjelent egy hír, miszerint a világ legnagyobb akkumulátorgyártójaként ismert kínai CATL 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen közelében. Bár még nem megerősített, de feltételezhető, hogy a CATL új akkugyárat létesít ezen a területen, amely nem mellékesen igencsak közel, mindössze 20 km-re található a BMW gyártól.

A vállalat Magyarországra érkezésének hírét támasztja alá az a közelmúltban megjelent LinkedIn-álláshirdetés is, amelyben a CATL villamosmérnökök jelentkezését várja Debrecenben egy gyár építéséhez. Az elmúlt napokban számolt be a sajtó arról is, hogy a CATL újfajta, hengeres formátumú akkucellákat szállít majd a BMW új generációs villanyautóiba 2025-től, így feltételezhető, hogy ezt az akkumulátort fogja a debreceni BMW-gyár mellett előállítani a kínai akkugyártó.

Ha valóban így történik majd, akkor ez lehet a hatodik gyártó Magyarországon, amely akkumulátort, vagy akkumulátorok gyártásához szükséges alapanyagot készít, bár egyelőre csak négy működik: a gödi Samsung SDI nagy akkugyárán kívül még Miskolcon a GS Yuasa, illetve Nyergesújfalu közelében a Toray Industries Hungary Kft. készít alapanyagot akkumulátorgyártáshoz, továbbá Komáromban az SK Innovation termel.

Az elektromobilitás elterjedéséhez óriási akkumulátormennyiségre lesz szükség, így nem csoda, hogy a gyártók igyekeznek bővíteni gyártási kapacitásukat. Azt, hogy ennyire sok gyártó jön Magyarországra, kétféle módon szemlélhetjük: egyrészt remek, hiszen ez is húzza a magyar gazdaság fejlődését és új munkahelyeket teremt, másrészt viszont – főképp a környezetvédők szemében – egy újabb veszélyes pont, hiszen komoly vegyszerekkel dolgoznak ezekben a létesítményekben. Természetesen a környezet védelme mindenki számára fontos, így a gyárak is komolyan veszik az előírások betartását, ugyanakkor jelentek már meg hírek azzal kapcsolatban, hogy talán a gödi Samsung gyárban még sincs minden teljesen rendben.

Érdemes megemlíteni, hogy a CATL-en kívül az EVE Energy is vásárolt áprilisban egy 60 hektáros területet, szintén Debrecen környékén, ahol kifejezetten elektromos autókban használatos lítiumion-akkumulátort kívánnak gyártani, Iváncsán pedig a dél-koreai SK Innovation épít új gyárat. Így összességében akár hat akkumulátor-, vagy akkumulátor-alapanyag gyár működhet majd hamarosan hazánkban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?