Folytatódik az áruszállítás forradalma: 125 darabos előrendelés érkezett a Tesla Semire

Pont ahogyan vártuk a korábbi megrendelések alapján, a Tesla Semire érkező, hivatalosan is bejelentett előrendelések száma folyamatosan növekszik. A vállalatok között elindult egy láncreakció, és a szállítási feladatok kibocsátásának és költségeinek csökkentése érdekében egyre többen jelentik be igényüket az elektromos kamionra, azonban senki nem szeretne kevesebbet rendelni az őt megelőző rendelések darabszámánál. Ha mégis így történne, azt valószínűleg már szégyellné is publikusan bejelenteni az adott vállalat, hiszen mostanra a Semi előrendelése egyfajta presztízskérdéssé vált.

A legújabb vásárló a UPS, aki 25 darabbal döntötte meg a korábbi rekordot, azaz a PepsiCo 100-as foglalását. A világszerte működő csomagszállító óriás motivációja sem különbözik az összes többi vállalatétól: az áruszállítás tisztábbá, biztonságosabbá, és olcsóbbá tétele. A UPS célkitűzése továbbá, hogy 2020-ra minden negyedik újonnan vásárolt járművük alternatív üzemanyag meghajtású legyen, így a UPS flottájában már helyük van propánnal, elektromos árammal és nem fosszilis eredetű természetes gázzal működő kamionoknak is. A használatban lévő villanymotoros teherautók között megtalálható a Daimler FUSO eCanter is, mely a napokban vált elérhetővé Európában is. A Semik útvonala egyelőre még számítás alatt áll, azonban elsősorban az Egyesült Államokban fogja őket munkába fogni a UPS.

Nem a Semi lesz az első elektromos teherautó a UPS flottájában, Forrás: logisztika.com

Bár a csomagszállító társaság körülbelül 108 000 teherautóból álló flottájához képest egyelőre parányi arányt fognak képviselni a Tesla kamionok, a Semi számára mégis az eddigi legnagyobbnak számít a UPS rendelése, mellyel az összes megrendelt és hivatalosan be is jelentett Semik darabszáma elérte a 410-et. Az elektromos kamionok beszerzése átszámítva körülbelül 4,9-5,9 milliárd forintjába kerül a vállalatnak, a jármű verziójától függően.

Vajon ki lesz a következő megrendelő, és hány Semire tesz le foglalást, 150-re, vagy egyből 200-ra?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.