Közös töltőhálózattal szállnak versenybe az autógyártók a Supercharger ellen

Lerántotta a leplet az öt nagy autógyártó, a BMW, Daimler, Ford, és a Volkswagen Csoporthoz tartozó Audi és Porsche a tavaly bejelentett 350 kW teljesítményű villámtöltő-hálózatról, melyet közösen üzemeltetnének Európa-szerte. A tervek szerint 400 töltőállomást létesítenek 2020-ig, melyből 20-at már az idei év végére működésbe szeretnének hozni. A gyártók Németország, Norvégia, és Ausztria fontosabb útjai mentén helyezik majd el a CCS töltőket, egymástól 120 kilométer távolságban, partnerként együttműködve olyan autópálya-menti szolgáltatókkal, mint a német Tank&Rast, a Circle K, vagy az OMV. 2018-ban 100 töltővel fog bővülni az IONITY nevet viselő hálózat, melyet úgy alakítanak ki, hogy egyszerre több, különböző márkájú autó is képes legyen áramot szívni magába. A közös üzemeltetésű projektbe bármelyik gyártó becsatlakozhat.

Most, hogy a Tesla futótűzként terjeszti Supercharger hálózatát Európában a megfelelő infrastruktúra kiépítése érdekében a Model 3 számára, ráadásul ezt egyre több töltőállást biztosító állomásokkal teszi, éppen ideje volt, hogy más gyártók is beszálljanak a töltőtelepítés versenyébe. Az IONITY villámtöltők teljesítményben kétségtelenül csatát nyertek a Tesla 145 kW-os töltői ellen, habár jelenleg még nincs olyan elektromos autó a piacon, mely képes lenne felvenni a 350 kW-os teljesítményt. Ennek ellenére nem ez lesz az első alkalom ilyen töltők telepítésére, a Porsche nemrég Berlinben rakott le egyet, melyet majd a 2019-ben megjelenő Mission E fog tudni maximálisan kihasználni. A töltők számát tekintve viszont a 400 darab közel sem lesz elég, ha az IONITY fel szeretne zárkózni a Supercharger hálózathoz. Jelenleg több, mint 350 Tesla töltő van üzemben Európában, de 2018-ra akár 500 is lehet, ezzel szemben a közös projekt a 400-as darabszámot is csak 2020-ban fogja elérni. Akárhogy is nézzük, a versengés mindenképp kedvező hatással lesz számunkra, hiszen egyre több töltő válik elérhetővé a kontinensen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.