Megnyílt a második magyarországi Tesla Supercharger

A tegnap beüzemelt győri Supercharger után a Tesla mérnökei nem haza, hanem a Zala-megyei Sormásra utaztak, hogy ma ott bekössék a Tesla hálózatába a második magyarországi Superchargert. Az M7-es autópálya sormási lehajtójától alig 2 km-re lévő István Parkhotel és Étterem parkolójába 2 töltőt telepítettek, amiről 4 autó tölthető egyszerre. A helyszínen további 4 töltőnek és 8 csatlakozónak készítették elő a terepet. Ezeket egy újabb transzformátor megépítése után a Tesla a kihasználtság függvényében fogja telepíteni.

4 Supercharger oszlop már üzemel, összesen 12-nek van hely kialakítva.

A délután még csak épülő parkolóban este 6 órára beüzemelték és letesztelték a 4 töltéscsatlakozót, melyekről a teszt során maximum 110 kW-tal tudtak tölteni. Az egyenként 135 kW-os készülékekről egyszerre két autó tölthető. Az első autó megkapja a töltéséhez szükséges maximális teljesítményt, az időben később csatlakozó autó pedig maximum a rendelkezésre álló mennyiséggel gazdálkodhat.

István Parkhotel és Étterem

A töltő ugyan nem közvetlen autópálya pihenőben található, de az alig 2-2,5 percre lévő István Parkhotel színvonalas éttermében a töltés ideje alatt elfogyasztható egy reggeli, ebéd vagy vacsora, így az úton lévő autósnak amiatt máshol már nem kell megállnia. Tesztünk során 15%-ról 85%-ra a hideg akkumulátor ellenére alig 48 perc alatt feltöltött a Model S, így csak egy kávéra és egy kis beszélgetésre maradt idő. Mire a Tesla mérnököktől elköszöntünk, a töltöttség már 95%-on állt.

EZT OLVASTAD MÁR?  Bemutatták a Tesla Model 3-at
A telepítést záró teszt után elindult az első éles töltés.

A sormási Tesla Supercharger segítségével Budapestről egyetlen 35-45 perces töltéssel kényelmesen elérhetővé vált a horvát tengerpart. Az elmúlt két nap alatt átadott két Superchargerrel Magyarország nyugati fele Teslával könnyen átjárhatóvá vált, és végre felkerült a Tesla térképére. A győri Superchargerhez hasonlóan a sormási töltőpont is Tesla beruházásaként az E.ON kivitelezésében valósult meg.

Elektromos autót használsz?

 • Silver

  Megkérdeztétek a Tesla mérnököktől, hogy hová és mikorra tervezik (tervezik-e már) Magyarországon a következő Superchargert?

  • bitang

   Nem mondhatnak semmmit amíg a töltő nem üzemel. Ott álltunk a készülő töltő előtt. Mondtuk, hogy vissza kell jussunk Budapestre. Elkészül-e a töltő ma, vagy tegyük fel az autót ipari csatlakozóra? Csak nevettek és azt mondtak, hogy csináljuk ahogy jónak látjuk. Amíg nem megy és nincs letesztelve, addig nem mondhatnak semmit.

 • Silver

  Elképesztő! 🙁