Főoldal » elektromosautó-töltés » Így töltenek majd az önvezető autók öt év múlva a Hyundai szerint

Így töltenek majd az önvezető autók öt év múlva a Hyundai szerint

A vezeték nélküli töltés egy legalább annyira vitatott technológia, mint az akkumulátor-cserés megoldás, ugyanis bármennyire is kényelmes lenne megszabadulnunk a csomagtartót foglaló kábelkupactól, az induktív töltés során egyelőre jelentős energia-veszteséggel kell számolnunk, és további fejlesztést igényel. Többen azt is megkérdőjelezik, hogy egyáltalán szükség van-e az automatikus, alulról érkező töltésre, hiszen nem nagy ördöngösség bedugni a töltőfejet az autóba és elindítani a folyamatot, ám teljesen más a helyzet, ha egy kicsit előretekintünk a jövőbe, és az önvezető elektromos autókra gondolunk. Ebben az esetben már nem lesz ott az ember, hogy elvégezze a manuális teendőket, így azt a mesterséges intelligenciának teljesen egyedül kell megoldania. Az önjáró járművek töltésén már számos egyetem és vállalat dolgozik, tavaly augusztusban például a BMW és a Graz University of Technology kutatói mutattak be egy robot által vezérelt CCS gyorstöltő-állomást, mely minden kompatibilis villanyautóba képes önállóan bedugni a kábelt és elindítani a töltést. A Hyundai és a Kia most prezentált módszere azonban már a kábelt is hátrahagyja, és a padlóba szerelt indukciós töltőre bízza a feladatot.

Magáról a töltőről nem árultak el információt a dél-koreaiak, de az alábbi videóban összefoglalt töltési folyamat valóban meglehetősen kényelmesnek tűnik. A módszer lényege, hogy az autóban utazó személynek nem is kell időt vesztegetnie szabad töltőpont keresésével, elég mindössze a járművet utasítani, hogy tegye meg ezt helyette, ami a töltőberendezés és a villanyautók közötti folyamatos kapcsolat által lehetséges. Miután önvezető autónk önálló töltőhely-vadászatra indul, és megtalálja a szabad indukciós töltőt, a kocsi teljesen önállóan elkezdi felvenni az elektromosságot, és folyamatosan értesíti tulajdonosát a töltöttségről. Amikor végez, az Automated Valet Parking System (AVPS) funkcióját használva keres egy üres parkolóhelyet, hogy más villanyautó is rá tudjon állni a töltőre. A sofőr nélküli autó egészen addig ott várakozik, míg a tulaj az okostelefonján keresztül nem hívja magához.

A Hyundai és a Kia koncepciója egyelőre túlságosan futuriszikusnak tűnhet, de az önvezető autók megjelenésével nagy szükség lesz az ilyen megoldásokra. A két autógyártó már 2025-re, a 4-es szintű önvezető autók érkezésére kereskedelmi forgalomba hozná a vezeték nélküli töltőjét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.