2018 utolsó villanyautós találkozója

Jó hangulatban telt a villanyautósok közösségének utolsó találkozója is. Érzésre a megszokottnál nagyobb volt az érdeklődés a rendezvény iránt, amelynek fő célja, hogy az elektromos autót használók megosszák tapasztalataikat egymással és azokkal az érdeklődőkkel, akik még csak fontolgatják egy akkumulátoros jármű beszerzését.

A találkozó helyszíne a KÖKI terminál mélygarázsában telepített töltőknél volt kezdetben, de a töltők közelében lévő, a rendezvény résztvevői számára elkerített parkolókat, a szalagot letépve elfoglalták a bevásárlóközpontba érkezők. Ezért a társaság átvonult a garázs másik végébe, ahol zavartalanul folytatódtak a beszélgetések.

Szokás szerint a Magyarországon népszerű típusok kezdtek felsorakozni a felfestések között. Nissan LEAF-ek, BMW i3-ak, Citroen C-zerok, Fiat 500e-k és Mitsubishi Outlander-ek de találkozhattunk néhány ritkább típussal is, mint amilyen a Tesla Model S, a Model X, az e-NV200 és a Mini Cooper S zöld rendszámmal.

Számomra az egyik nagy meglepetés azonban az volt, amikor megláttam egymás mellett két Hyundai Kona electric-et. Nem maga a típus az igazi érdekesség, hanem, hogy ezt az autót gyakorlatilag nem lehet még megvásárolni. A közeljövőben viszont ellephetik a magyar utakat, mert 2019-re azt ígérte a gyártó, hogy megfelelő sebességgel fogják tudni gyártani. Addig is a közönség ismerkedhetett a népszerű SUV szerű külsővel rendelkező nagy hatótávú elektromos autóval.

Mint tudjuk, a Nissan LEAF első és második generációja között a technikát illetően alig van különbség. Pontosan ugyanakkora helyen van az akkumulátor, az első ajtók is megegyeznek, a belső tér mérete is kísértetiesen hasonlít de ezeket a hasonlóságokat akkor lehet igazán jól megfigyelni, ha egymás mellett áll a két autó. A találkozón szerencsére ez is megtörtént, nem is akármilyen formában. Két kávébarna Nissan, az egyik az első, a másik a második generációból. Pazar látvány volt egymás mellett állva látni őket.

Akik nem szaladtak haza egy órával a kezdés után, azok láthatták a pár nappal ezelőtti videónkban szereplő feldíszített elektromos taxit is. Ez viszont önmagában semmi, mert Németh Tibor tagunk saját dallal is készült, amit a karácsonyi díszben pompázó autó társaságában elő is adott az egybegyűlteknek.

Ha kedvet kaptál a részvételhez, szeretettel várunk 2019-ben is a Villanyautósok találkozóira, az eseménynaptár hamarosan elérhető lesz. A beszélgetések tovább folytatódnak a Facebookon, a már több, mint 4000 tagot számláló Villanyautós tippek és kérdések csoportban, ahol bármikor választ kaphatsz a elektromobilitással kapcsolatos kérdéseidre.

Elektromos autót használsz?

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!