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
auto
2024. 04. 26. péntek

Indul az Európának szánt Model 3-ak gyártása és csökkent az autó (amerikai) ára

elektromos autó

Január első munkanapja általában nem bővelkedik új hírekben, mi most mégis tudunk két érdekességgel szolgálni azoknak akik követik a Tesla Model 3 gyártásának alakulását.

Indul az európai autók gyártása

Mint  korábban megírtuk, a legtöbb európai országban már rendelhető a legkisebb Tesla, így akik véglegesítették a konfigurációjukat, biztosan várják a kiszállítás napját. Nekik szolgálhatunk most jó hírrel – bár úgy tűnik ideahaza még nem indult be a rendelés.

A Model 3 VINs Twitter csatorna automatikusan követi a Model 3 gyártásnak számait egy ügyes trükknek köszönhetően. Amerikában az autók kiszállítása előtt ugyanis kötelező az alvázszámot (VIN- Vehicle Identification Number) beregisztrálni az ottani közlekedési hatóságánál (NHTSA), akik pedig ezeket az adatokat azonnal közzé is teszik weboldalukon. Az ok egyszerű: ha bármelyik autónál visszahívás, biztonsági kockázat lenne, itt tudják a vásárlók ellenőrizni, hogy az ő járművük is problémás-e.

Az automatizmust ügyesen kihasználva írtak is rá a Twitter fiók megalkotói egy scriptet és így az összes követőjük azonnal értesül, ha a Tesla új számokat regisztrál be. Persze a kaliforniai gyártó is reagált erre és most már nem feltétlenül folyamatos számosokkal regisztrál (néha átugranak több ezret), illetve nem lehet pontosan tudni mikor töltik fel az adatokat a gyártási folyamat során. A jelenlegi tudásunk szerint azonban erre közvetlenül a gyártás megkezdése előtt kerül sor.

Nos a ma reggeli automatikus értesítés szerint a Tesla éppen most regisztrált be 1078 Európának szánt Model 3-at, tehát a gyártás valószínűleg órákon belül meg is kezdődik. Az autók mind összkerékmeghajtásúak. Ezeket az adatokat egyébként a számsorból lehet kinyerni, nevezetesen a 6. karakter helyén szereplő 7-es szám jelenti, hogy európai lesz az autó, míg a 8. karakter „B” betűje árulja el, hogy Dual Motor lesz a kis Tesla.

Az első autók február közepén-végén érkeznek meg a kontinensre.

2 ezer dolláros árcsökkenés (Amerikában)

A gyártó amerikai holnapját böngésző szemfüles rajongók a mai nap során azt is kiszúrták, hogy miden Model 3 ára 2 ezer dollárral, azaz kicsit több, mint fél millió forinttal csökkent ma reggelre.

FRISSíTÉS: Idő közben a cég közleményéből kiderült, hogy az árcsökkenés a Model S-re és X-re is vonatkozik.

Mint ismeretes, a Tesla volt az első villanyautó gyártó, amelyik elérte az amerikai újautó vásárlási támogatás 200 ezer darabos határértékét. Mivel 2018 július első napjaiban kiszállításra került a kétszázezredik autójuk az Egyesült Államok területén, így beindult a támogatás kivezetésének folyamata. Eszerint december 31-ig járt minden amerikai vásárlónak a 7500 dolláros, tehát nagyjából 2 millió forintos állami támogatás tisztán elektromos autó vásárlása esetén adójóváírás formájában. Az idei év első 6 hónapjában a támogatás fele, azaz 3750 dollár igényelhető még, majd utána még fél évig ennek is a fele, 1875 dollár a kedvezmény.

Ezt a grafikont tavaly júniusban készítettem, de azóta már tudjuk, hogy a cég ügyesen úgy időzítette a kiszállításokat, hogy július 1 után adják át a 200 ezredik autót, így a kék színű forgatókönyv jött be.

Most, hogy a támogatás első körben 3750 dollárral csökkent, feltehetőleg ennek kompenzálására enged 2 ezeret az árból a gyártó, kvázi megfelezve a kieső összeget a vásárlóval. Ezért ez az árváltozás – sajnos – valószínűleg Európában nem fog érvényesülni.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.