Indukciós töltők épülnek az olasz autópályán

Indukciós töltőberendezéssel szerelnek fel egy útszakaszt Olaszországban egy kísérleti projekt keretein belül, az erről szóló szándéknyilatkozatot még januárban írta alá a technológiát fejlesztő ElectReon, valamint az olasz infrastruktúra-építő vállalat, a Societa’ di Progetto Brebemi. A megállapodás most lépett életbe, így hamarosan megkezdődnek a munkálatok egy egy kilométeres szakaszon a Brescia és Milánó között futó A35 autópálya közelében, ahol a következő 36 hónap során a partnerek az indukciós villanyautó-töltés lehetőségeit vizsgálják az fizetős utak kontextusában.

Amennyiben a felek sikeresnek ítélik meg a projektet, úgy az egész A35-ös autópályán megjelenhetnek az aszfaltba épített töltőpadok. A sztráda körülbelül 62 kilométer hosszú, de mindkét irányban tölteni tudja majd a járműveket, illetve néhány környező utat is kezelésbe vesz a Brebemi, így nagyjából akár 150 kilométer hosszan is lefektethetik a töltőket a vállalatok.

Az izraeli tesztpálya építése, Forrás: ElectReon

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy a villanyautók a projektet követően automatikusan töltődni fognak az autópályán haladva, az energia fogadásához speciális ElectReon receptorra van szükség, és még a technológia sem tart ott, hogy autópálya-tempó mellett adja át az áramot az autónak. Az eddigi izraeli tesztek során néhány 10, illetve 100 méteres szakaszokon vizsgálták a töltés folyamatát, jóval alacsonyabb sebességgel. Az ElectReon októberben jelentette be, hogy más európai infrastruktúra-építő cégekkel is megállapodott, így hamarosan Belgiumban, Franciaországban, és Németországban is megkezdődik az indukciós töltők telepítése, Svédországban pedig már készül az ilyen útszakasz.

Az izraeli média úgy tudja, hogy az olaszországi munkálatok költsége akár a 82 millió eurót (közel 30 milliárd forintot) is elérheti.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.