Kiderült néhány részlet a jövő évi állami támogatásról

A közelmúltban többször is írtunk már arról, hogy az ITM a jövő év első felében ismét tervezi meghirdetni az elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatás pályázatot, a részletek azonban egyelőre nem ismertek. Jelenleg még nem tudjuk a pontos időzítést, a várható keretösszeget, továbbá azt sem, hogy a feltételek változnak-e a 2020 nyarán hatalmas sikert arató, 22 óra alatti kimerülő állam támogatáshoz képest.

A portfolio.hu interjút készített Kaderják Péterrel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárával  a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervvel kapcsolatban. Az interjúban kitértek az akcióterv nagyobb naperőművek fejlesztésével, a jövőre várható 30-40 százalékos lakossági napelemes pályázattal, valamint a közlekedéssel kapcsolatos kérdéseire.

A lakossági napelemes rendszerek támogatásával kapcsolatos újságírói kérdésre kapott válaszból kiderül, hogy az új program részletei még kidolgozás alatt állnak, de elsősorban a kevésbé fejlett régiókban élő, nehezebb jövedelmi helyzetben lévő nagycsaládos háztartások napelemes beruházásait szeretnék támogatni, akik a jelenlegi támogatásokhoz nem, vagy csak nehezen tudnak hozzáférni.

A zöld busz programmal kapcsolatosan az államtitkár úr elmondta, hogy a tisztább üzemű közösségi közlekedés mellett a program lényeges célja az is, hogy elősegítse a hazai buszgyártás talpra állítását. Ennek keretében a beszállítói részarányt a jelenlegi nem túl magas értékről fel szeretnék tornászni 50-60 százalék környékére.

A számunkra talán leglényegesebb kérdés természetesen az elektromos autók vásárlásának ösztönzése. A 2020-as pályázatról Kaderják Péter elmondta, hogy nagyon sikeresnek tartja a programot azért is, mert a kereskedők is „hozzátették a magukét”, azaz jelentős árengedményeket adtak azért, hogy minél több modell beférjen a 11 milliós küszöb alá, amelyre 2,5 milliós állami támogatás volt igénybe vehető.

A sikereknek is köszönhető, hogy évente ismétlődő menetrend szerint kívánják folytatni ezt a programot, így a jövő év első felében a korábbihoz hasonló méretű (idén 5 milliárd forint volt a keretösszeg, amelyből 2 milliárdot a taxisok pályázhattak meg) új pályázatot szeretnének meghirdetni. A részletekkel kapcsolatban felmerült, de még nem dőlt el, hogy a taxis beszerzések támogatása az idei évhez hasonlóan az első félévi program része legyen, vagy ősszel, egy külön programban hirdessék meg. A pályázat két részre osztásának elsődleges célja az lenne, hogy a kereskedők számára ütemezhetőbb legyen a vásárlások menedzselése. A taxis pályázat kiegészítését is tervezik a települési szolgáltatásokban résztvevő, nagy futásteljesítményű járművek tekintetében.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.