Milyen villanyautót vehetünk állami támogatásból?

A hét elején végre megjelent a 2021-es elektromos autó állami támogatás pályázat kiírása, amely tartogatott néhány meglepetést. A korábbi pletykáknak megfelelően 12 millió forintra emelkedett az alsó sáv, amelyben 2,5 millió forint a támogatás összege, és háromszorosra, azaz 1,5 millióra növekedett a felső sávban igénybe vehető támogatás is, itt azonban maradt a 15 milliós felső határ. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre is összeszedtük már a válaszokat.

A pályázati kiírás három komolyabb meglepetést is tartogatott:

  1. magasabb sávok (14, illetve 17 millió Ft) vonatkoznak a 7 vagy több üléses autókra,
  2. cégek és vállalkozások nem pályázhatnak a most megjelent kiírás szerint,
  3. nem elég a lelkesedés, konkrét megrendelésre van szükség a pályázat benyújtásához.

Olvasóink bizonyára lelkesen bújják a kínálatot és próbálják megtalálni az ideális elektromos autót. Ebben próbálunk segíteni az alábbi táblázattal, amelyben összeszedtük a pályázatra jogosult, Magyarországon jelenleg kapható típusokat, azok felszereltségi szintjeit, és feltüntettük a kedvezményes árakat, valamint az akku nettó kapacitását (egyes gyártók a bruttó kapacitással hirdetik modelljeiket, amely megnehezíti az összehasonlítást), sőt, még a WLTP mérési ciklus szerint megadott hatótáv is belefért a táblázatba.

Az árak összegyűjtésénél a cégek honlapján elérhető árlistákat, ahol ilyen nem volt, ott a konfigurátort vettük alapul. Ahol az árlista vagy a konfigurátor tartalmazott ilyet, a kedvezményeket is figyelembe vettük. Arra sajnos nincs lehetőségünk, hogy minden kereskedésbe ellátogassunk személyesen alkudozni, így előfordulhat, hogy néhány modell vagy felszereltségi szint kimaradt a táblázatból, esetleg egyes típusoknál személyesen kedvezőbb árat lehet kialkudni.

Egyes márkák már reagáltak az állami támogatásra, így esetükben biztosnak tekinthető a kedvezményes ár, mások honlapján még a 2020-as támogatás szerinti árlistát találtuk meg. Utóbbi esetben a feltüntetett árakat átszámítottuk a jelenlegi viszonyokra (azaz a támogatás nélkül 11-12 milliós autók árát 2 millióval, a 12-15 sávba eső modellek támogatott árát pedig 1 millió forinttal csökkentettük).

Néhány típus kedvezményes ára csak egy hajszállal lépi túl a 12 milliós árat, ezek esetében a 1,5 milliós támogatással számoltunk. Persze itt is elképzelhető, hogy egy 50 ezer forintos alku után elérhető az 1 millióval nagyobb támogatás.

Egyes gyártók eltérő árat adnak meg a készleten lévő és a gyártásból rendelhető modellekre. Ilyenkor mindig a kedvezőbb (általában a készletes) árral számoltunk. A készletek kimerülése esetén tehát előfordulhat, hogy már csak gyártásból, valamivel magasabb áron érhető el az adott típus.

Jó böngészést kívánunk az árakhoz, a táblázat alatt megtalálhatjátok egyes modellek tesztjét is.

Figyelem: a táblázat kereséssel szűkíthető, a fejlécre kattintva bármelyik szempont alapján sorba rendezhető. A teljes lista a táblázat alján lévő linkre kattintva bontható ki.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.