Alkatrészhiány a Teslánál – veszélyben a negyedéves rekord?

Az Electrek friss jelentése szerint hiányzik egy alkatrész a Model 3 és Y fremonti gyártásához, ezért több ezer legyártott autó átadását függesztették fel.

Más források szerint nem akkora a baj, mint az a logisztikai rémálmot emlegető szalagcímből látszik.

Várakozó álláspont

A most aktuális chiphiány miatt sokan össze is kötötték a kanadai villanyautós oldal értesülését az általalános autóipari problémákkal, azonban egyelőre nincsen pontos információ arról, mi okozza a problémát. Az Electrek szerint ugyanakkor a kiszállítások a gyárból az átadópontokra folyamatosak, mivel egy olyan alkatrészről van szó, amit utólag is be tudnak építeni. Ez megkérdőjelezi, hogy valami nagyon nagy szerelést igénylő darab lenne a probléma forrása. Sokkal valószínűbb az utastér valamelyik könnyen szerelhető eleme, de mi is csak találgatunk.

A folyamatos kiszállítások tényét a 2 nappal ezelőtti drónvideók is megerősítik, mivel a kaliforniai gyár fő készautó-parkolója, az átmeneti tároló, ahova a trélerek érkeznek, talán ha félig van tele, és a videó készítésének időpontjában is éppen zajlott több kamion feltöltése.

A fremonti parkoló/raktár 2021 május 15-én. Forrás: Gabeincal, Youtube

A jelenleg elérhető adatok szerint, ebben a negyedévben San Franciscóból minimum 10, Sanghajból pedig legalább 5 hajó viszi az autókat exportra. Az amerikai gyárhoz közeli kikötőt eddig 9 szállítmány hagyta el, a legutóbbi öt napja futott ki, a tizedik pedig valószínűleg ma vagy holnap fut be, ekkor kezdődhet a rakodás. Egyelőre ez sem utal valami hatalmas problémára. Más teslás forrásokkal rendelkező Twitteres csatornák szerint a probléma nem akkora, mint amekkorának látszik.

A gyárban azonban jelenleg több mint 8 ezer autó készül hetente, tehát pár nap, vagy egy hét csúszás is több ezer kocsit érint, így kérdéses vajon mekkora kihívás lesz a hiányzó alkatrész utólagos beépítése a negyedéves átadási hajrá közepén.

A fremonti parkoló/raktár 2021 május 15-én. Forrás: Gabeincal, Youtube

Az elmúlt hetekben egyébként hasonló hírek érkeztek a Porsche és a Ford irányából is, de pontos képet majd csak a negyedéves számok ismeretében kapunk.

Köszönjük Strezi Tamásnak a tippet!

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.