Vége a jó világnak: megszűnik az ingyenes parkolás

Gulyás Gergely a mai kormányinfón bejelentette, hogy május 23-ával véget ér az ingyenes parkolás időszaka az országban. Hétfőn, azaz május 24-én még nem kell fizetni a közterületi parkolásért az ünnepnap miatt, ám kedden visszaáll a fizetős rendszer valamennyi fehér rendszámtáblás jármű számára. Természetesen a zöld rendszámot hordozó plug-in hibrid és tisztán elektromos modellek vezetői továbbra is díjmentesen parkolhatnak az erre vonatkozó, helyi önkormányzatok által előírt szabályok szerint.

A 2020 tavaszán bevezetett ingyenes közterületi parkolás a kormány egyik leginkább vitatott járványügyi intézkedése. A városokban valóságos parkolási káosz alakult ki, hiszen a díjmentes parkolás ösztönzően hatott az autós közlekedésre, aminek következtében a megszokottnál is nehezebb lett szabad parkolóhelyet találni. Emiatt megnőtt a szabálytalanul parkoló autósok száma és a parkolóhely keresésére szánt idő hossza, a megemelkedett forgalom pedig a városi levegő tisztaságát sem segítette, márpedig tudományosan bizonyított, hogy a koronavírus terjedése és az emberi szervezetre gyakorolt hatása szorosan összefügg a légszennyezettséggel.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.