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
auto
2024. 03. 29. péntek

Gyakori kérdések a 2021-es elektromos autó vásárlási pályázatról

Az elmúlt napok a 2021-es elektromos autós pályázatokról szóltak. Pénteken bejelentették, hogy hamarosan megjelenik a taxisok számára az idei pályázat, hétfőn pedig közzétették a magánszemélyek számára kiírt pályázat feltételeit is az IFKA honlapján. Az E-AUTÓ-2021/lakossági kóddal jelölt pályázatban magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek, civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények pályázhatnak villanyautó vásárlásra. Az E-AUTÓ-2021/taxi pályázatban személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállítás-szolgáltatást végző egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok igényelhetek állami támogatást.

Megérkezett az idei elektromos autó vásárlási pályázat

Az alábbiakban a pályázattal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket vesszük sorra. Az első szakaszban a lakossági, utána a taxis pályázat egyedi kérdéseivel foglalkozunk, a harmadik rész pedig a két pályázat közös pontjait igyekszik tisztázni, így a magánszemélyek ne hagyják abba az olvasást, amikor elérkeznek a taxisokra vonatkozó kérdésekhez.

A lakossági pályázatra vonatkozó kérdések

Kik jogosultak a pályázatra?

Az E-AUTÓ-2021/lakossági kóddal jelölt pályázatban magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek, illetve a magyarországi székhellyel rendelkező civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények pályázhatnak.

Mikortól és meddig lehet elektromos autó támogatásra pályázni?

A pályázatokat három szakaszban lehet majd benyújtani:

  1. szakasz: 2021. június 14. 08:01 perctől 2021 július 2-ig,
  2. szakasz: 2021. augusztus 9-től 2021. augusztus 27-ig,
  3. szakasz: 2021. október 11-től 2022. június 1

Mindhárom szakaszban igaz, hogy ha az adott szakaszban rendelkezésre álló támogatási keret kimerül, akkor a szakasz hamarabb lezárásra kerül.

Mekkora keret áll a pályázat rendelkezésre?

A keretösszeg összesen 3 milliárd forint. Az egyes szakaszokban ebből 1 milliárd forint pályázható meg. Amennyiben az első két szakaszban nem merül ki a keretösszeg, a maradék hozzáadódik a harmadik szakasz keretéhez.

Cégek is vásárolhatnak?

Nem. Az E-AUTÓ-2021/lakossági pályázatban vállalkozások nem nyújthatnak be pályázatot. Amennyiben cégek részére is kiírják a pályázatot, beszámolunk róla.

A cégek, vállalkozók kimaradtak a villanyautós pályázatból

Milyen mértékű támogatás igényelhető elektromos autókra?

Vételár Támogatás maximális mértéke
Tisztán elektromos,
max. 5 személyes személygépkocsi
1.000.000 – 12.000.000 2.500.000 Ft
(a vételár maximum 50%-a)
12.000.001 – 15.000.000 1.500.000 Ft
(a vételár maximum 12,5%-a)
Tisztán elektromos,
7 vagy több személyes személygépkocsi
1.000.000 – 14.000.000 2.500.000 Ft
(a vételár maximum 50%-a)
14.000.001 – 17.000.000 1.500.000 Ft
(a vételár maximum 11%-a)

Igényelhető-e támogatás elektromos motorkerékpárok, robogók beszerzésére?

Nem, az E-AUTÓ-2021/lakossági kóddal jelölt pályázatban kizárólag személygépkocsi beszerzését támogatják. Az elektromos kerékpárok vásárlását ösztönző pályázat PEDELEC-2020 kódon jelenleg is fut, robogó vagy motorkerékpár vásárlásának támogatásáról egyelőre nincs információnk.

Igényelhet-e támogatást az, aki korábban hasonló programban már kapott támogatást elektromos autó vásárlásra?

A pályázati kiírás nem tartalmaz kizárást a korábban sikeresen pályázó, és a pályázati összeget felhasználókkal kapcsolatosan. A mi értelmezésünk szerint csak az kizáró ok, ha valaki korábban pályázott és annak feltételeit nem teljesítette szerződés szerint (pl. nem fizette vissza a visszajáró támogatást).

Meglepetés a villanyautó támogatásban

Hány járműre igényelhető támogatás?

Természetes személy esetén egyetlen elektromos autóra igényelhető támogatás.
Civil szervezet, egyesület, felsőoktatási intézmény esetén maximum 5 autó megvásárlása támogatható ebben a programban.

Az összeg 1200-2000 autóra elegendő, attól függően, hogy hányan igénylik a magasabb, 2,5 millió forintos és mennyien a 1,5 milliós támogatást.

Júniustól újra pályázhatnak elektromos autó vásárlására a taxisok

A taxis pályázatra vonatkozó kérdések

Kik jogosultak a pályázatra?

Az E-AUTÓ-2021/taxi pályázatban személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállítás-szolgáltatást végző egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok igényelhetnek állami támogatást. A pályázat benyújtásához érvényes személyszállítási engedély szükséges. Az előző évben ezt a feltételt utólag módosították, hogy az engedély kiadásának dátuma a pályázat kiírását megelőző kell legyen. Az idei pályázatban (egyelőre) nincs ilyen megkötés az engedély kiállítási dátumára vonatkozóan.

Ha mindenki a maximális 15 millió forintért választ autót, akkor az összeg 444 autóra elengedő. Ha a pályázók olcsóbb autókat vásárolnak, akkor a keretből ennél több autóra is juthat támogatás.

Az új Citroën ë-C4 a villanyautó-pályázat favoritja lehet

Mindkét pályázatra vonatkozó kérdések

Igényelhető-e támogatás plugin hibrid jármű vásárlására?

Nem. Ez a pályázat csak és kizárólag a nulla helyi kibocsátású, tisztán elektromos járművek beszerzését támogatja.

Igényelhető-e támogatás használt jármű beszerzésére?

Nem. A támogatást biztosító szervezet célja az új járművek beszerzésének támogatása. Kivétel a márkakereskedő vagy importőr által saját tulajdonban forgalomba helyezett, maximum 6000 km-t futott, maximum 12 hónapja forgalomban lévő járművek (tesztautók, bemutató autók).

Igényelhető-e támogatás kereskedői bemutató autóra, tesztautóra?

Igen. Amennyiben a megrendelés pillanatában az autó forgalomba helyezése maximum 12 hónapja történt és a futása nem haladja meg a 6000 km-t, akkor igénybe vehető rá a támogatás.

Csak új elektromos autókra igényelhető az állami támogatás?

Igen, de a márkakereskedő vagy importőr által saját tulajdonban forgalomba helyezett, maximum 6000 km-t futott, maximum 12 hónapja forgalomban lévő járművek (tesztautók, bemutató autók) kivételt képeznek.

Igénybe tudom venni a nagyobb támogatást, ha felveszem a személygépkocsis személyszállítást a cégembe tevékenységként?

A taxis pályázat feltételei között szerepel az érvényes személyszállítói engedély megléte. Az előző évben ezt a feltételt utólag módosították, hogy az engedély kiadásának dátuma a pályázat kiírását megelőző kell legyen. Az idei pályázatban (egyelőre) nincs ilyen megkötés az engedély kiállítási dátumára vonatkozóan.

15 millió Ft alatt kapható a Tesla Model 3, bizonyára taxinak is választják majd néhányan 45% támogatással

Hitel vagy lízing igényelhető-e a támogatás mellett?

Igen. Az állami támogatás nem csak készpénzzel vásárolt autókra, de hitelből (zárt végű lízing), illetve nyílt végű és operatív lízing formában finanszírozott járművekre is igényelhető.

Igénybe vehető-e a 7 személyes autók után járó állami támogatás ezzel a támogatással kombinálva?

A pályázati feltételek nem zárják ki, hogy más kedvezménnyel kombináljuk az elektromos autó vásárlási támogatást.

Milyen elektromos autókra igényelhető támogatás?

A 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti M1 (személygépkocsi) járműkategóriába sorolt jelen kiírás fogalomtára szerinti tisztán elektromos gépjárművekre.

Elektromos kisteherautókra igényelhető-e támogatás?

Nem.

Vissza kell-e fizetni a támogatást?

Nem. Alapesetben a támogatás vissza nem térítendő. Amennyiben a pályázó betartja a támogatási szerződés feltételeit, a támogatás összegét nem kell visszafizetni, viszont ha káresemény vagy a szerződésben rögzítettek be nem tartása miatt részben vagy egészben visszafizetésre kerül sor, akkor kamatokkal növelt összeget kell visszafizetni!

A Hyundai az állami támogatáshoz igazította árlistáit

Bármelyik kereskedőtől rendelhetek autót?

Nem. A jármű csak és kizárólag a regisztrált kereskedők listáján szereplő kereskedőktől vásárolható meg. A kereskedői regisztráció június 1-től lehetséges, de az előző, ZFR-D-Ö-2020 kódszámú pályázatban már regisztrált kereskedőknek nem kell újra regisztrálni, nekik a Támogató szervvel kötött módosított Együttműködési megállapodás szükséges.

Igényelhető-e támogatás más országban megvásárolandó jármű beszerzéséhez?

Nem. Külföldön való vásárlásnál a támogatási összeg nem használható fel.

Már megrendelt elektromos autóra igényelhető-e támogatás?

Igen, de gépjármű megrendelése nem lehet korábbi, mint a pályázati kiírás megjelenésének napja.

Megrendelhetem-e az elektromos autóm a pályázat beadása előtt?

Igen, sőt a gépjármű megrendelése feltétele a pályázat benyújtásának, a megrendelés azonban nem lehet korábbi, mint a pályázati kiírás megjelenésének napja. A gépjármű megrendelése és a pályázat befogadása nem jelenti a támogatás automatikus odaítélését

Milyen dokumentumokra van szükség a pályázathoz?

Természetes személy esetén:

    • adóazonosítót igazoló okmány,
    • személyazonosság igazolására alkalmas okmány (új vagy régi típusú személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány),
    • lakcímkártya (vagy lakcím igazolására alkalmas régi típusú személyi igazolvány)
    • segítő igénybevételekor meghatalmazás a segítő számára,
    • a pályázati kiírás megjelenését követően kelt elektromos gépjármű beszerzésére irányuló megrendelés,
    • nyilatkozatok a pályázati kiírásban megadott pontokról.

Nem természetes személy esetén:

    • létesítést igazoló okirat,
    • aláírási címpéldány, aláírásminta
    • segítő igénybevételekor meghatalmazás a segítő számára,
    • a pályázati kiírás megjelenését követően kelt elektromos gépjármű beszerzésére irányuló megrendelés,
    • nyilatkozatok a pályázati kiírásban megadott pontokról.

Átvehető a gépjármű a támogatói okirat hatályba lépése előtt?

Nem, az elektromos gépjármű kizárólag a Támogatói Okirat hatályba lépését követően történhet meg.

Mikor lép hatályba a támogatói okirat?

A támogatói okirat a pályázónak való elektronikus megküldéssel hatályos.

A Dacia Spring lehet az idei pályázat egyik slágere

A támogatói okirat hatályba lépésétől mennyi időm van a vásárlásra?

Előfinanszírozás esetén 90 nap áll rendelkezésére az Engedményezési szerződés megkötésére és elektronikus beküldésére, melyet kizárólag a Támogatói Okirat hatályba lépését követően lehet megkötni.
Utófinanszírozás esetén 18 hónap áll rendelkezésre a beszerzés megvalósítására, és további 60 nap a Kedvezményezett rendelkezésére az elszámolási dokumentáció elektronikus beküldésére.

Kérheti-e a kereskedő a vevőtől a támogatásból fizetendő összeget az állami utalás megérkezéséig?

Nem. A pályázati kiírás szerint a vevő (kedvezményezett) csak a „számla összegének a támogatás összegével csökkentett részét” kell saját pénzből vagy finanszírozó igénybevételével kifizetnie. A támogatási összeget a kereskedő a támogatói okirat hatálybalépését követően a kedvezményezett által aláírt engedményezési szerződés birtokában előfinanszírozásban lehívhatja, amennyiben a kereskedő eleget tesz a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek. (Az előfinanszírozást követően a kereskedő személye már nem módosítható!)

Harmincezer fölött a zöld rendszámos autók száma

Milyen rendszám kerül a támogatott autókra?

A támogatásból vásárolt autókra minden esetben világoszöld alapszínű rendszám kerül, így jogosult az ehhez kapcsolódó kedvezményekre (pl. ingyenes parkolás).

Ki kerül bejegyzésre a jármű forgalmi engedélyében?

Saját finanszírozás esetén a kedvezményezett mint tulajdonos, míg lízing esetén a kedvezményezett mint üzembentartó kell szerepeljen a nyilvántartásban és a forgalmi engedélyben.

Milyen megkötésekkel jár a támogatás?

A 3 éves fenntartási időszak alatt

  • a jármű csak az IFKA engedélyével adható el vagy adható bérbe,
  • a járműnek teljes körű CASCO biztosítással kell rendelkeznie (megléte évente igazolandó),
  • a járműre e-mobilitás matricát kell ragasztani (a kereskedő kötelessége átadás előtt),
  • évente monitoring beszámolót kell benyújtani az autó használatáról az fenntartási időszak kezdetének évfordulóját követő 30 napon belül
  • záró beszámoló a fenntartási időszak végén

Mikor kezdődik a fenntartási időszak?

Az autó forgalomba helyezésekor vagy lízing esetén a kedvezményezett üzembentartóként való bejegyzésének napján.

Így adhatod el az állami támogatással vásárolt elektromos autót

Hogyan lehet eladni az autót a fenntartási időszak alatt?

Az autó eladása előtt az IFKA tájékoztatása szükséges. Az autó átírásához az IFKA által kiadott engedményező nyilatkozatra van szükség, ami lehetővé teszi az átírást. A vevőnek a fenntartási időszak hátralévő részére ugyanazokat a kötelezettségeket kell vállalnia (CASCO, monitoring beszámoló, stb.), mint amit az eredeti igénylő is vállalt, így például a nem természetes személyek  esetén a szükséges deminimis keret meglétét, illetve darabszám korlátot is vizsgálják. Magánszemélyek esetén megkötés, hogy aki ezzel a támogatási programmal már vásárolt autót, az újabb autót használtan sem vehet át mástól.

Milyen biztosítékokra van szükség a támogatáshoz?

A fenntartási időszak alatt teljes körű CASCO biztosítással kell rendelkezni az elektromos autónak, amiben az első számú kedvezményezett a Magyar Állam. A jármű forgalomból való kivonását eredményező kár esetén a támogatás időarányos részét kamatokkal együtt kell visszafizetni a biztosító által kifizetett díjból. A visszafizetendő összeg az első évben a támogatási összeg 100%-a, a második évben 80%-a, a 3. évben pedig 60%-a (plusz kamatok).

Kell-e matricát ragasztani az autóra a támogatással kapcsolatosan?

Igen, az autó átadása előtt a kereskedő kötelessége, hogy az állami támogatás programjának jelét, az úgynevezett „e-mobilitás matricát” az autó megadott részén elhelyezze. A monitoring beszámolóhoz a matrica meglétéről is fotót kell benyújtani, ezért a fenntartási időszak alatt a matricát nem lehet eltávolítani. (Az autó teljes fóliázás esetén a matrica áthelyezhető a fóliára, illetve sárga fóliát viselő taxik esetén a matrica eleve a hátsó szélvédőre kerül.)

Ilyen matricát kell az autóra ragasztani a 2,5 millió forintért

Milyen adatokat kell feltüntetni a monitoring beszámolóban?

A gépjármű alapadatai (típusa, gyártási ideje, rendszáma, stb.), a beszerzést teljesítő regisztrált forgalmazó neve, székhelye, az üzembe helyezés időpontja, a megtett távolság mennyisége kilométerekben kifejezve, az akkumulátor kapacitása, az akkumulátorral megtehető távolság, kWh/km és g/kWh mutatók, mely adatokat a rendszer automatikusan számol.

Hova kell benyújtani a pályázatot?

A pályázatokat az IFKA közhasznú Nonprofit Kft-hez, a pályázat lebonyolítójához kell benyújtani elektronikus formában. Az erre használatos felület az IFKA honlapján érhető el ügyfélkapus/cégkapus azonosítást követően. Az ügyfélkapus regisztrációt természetes személyek (magánszemélyek) az okmányirodákban személyesen kezdeményezhetik, míg nem természetes személyek a cégkapu online felületén tudnak regisztrálni.  Érdemes ezeket a regisztrációkat még a pályázat megnyílása előtt időben elindítani, mert például ideiglenes ügyfélkapus regisztráció nem elegendő a pályázathoz. Részletek: https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/

Hol találok bővebb, részletesebb tájékoztatást?

Az E-AUTÓ-2021 pályázatról bővebb részletek a lebonyolító honlapján  illetve a lakosságivagy a taxis pályázati kiírásban érhetők el.

Az IFKA elérhetőségei:

  • Levelezési cím: IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (1387 Budapest, Pf.: 17)
  • E-mail cím: vali@ifka.hu
  • Telefon: +36 70 522-1010 (hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között)

Címlapkép: Lévai Gábor

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

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.