Főoldal » elektromos autó » Homokviharban edzi terepjáróját az Audi

Homokviharban edzi terepjáróját az Audi

Az Audi komoly kihívás elé állította magát azzal, hogy hatótávnövelős elektromos autóval vág neki a 2022 januárjában induló Dakar-ralinak, hiszen az Extreme E versenysorozat villanyautóin kívül ilyen extrém megpróbáltatáson még nem kellett bizonyítania elektromosított hajtásláncnak. Hogy mennyire új ez a feladat a német prémium márka számára is, arra a legutóbbi marokkói tesztek világítottak rá, ahol 40°C feletti hőmérsékleten, és gyakran homokviharban kellett működőképesnek maradnia az RS Q e-tron terepjárónak.

Audi RS Q e-tron

Ez volt a legelső alkalom, hogy extrém tesztelésnek vetették alá a járművet, és nem is ment minden tökéletesen – a tesztelést gyakran akasztották meg műszaki hibák, aminek az az oka, hogy a hajtáslánc bizonyos elemeit nem ilyen magas külső hőmérsékleten való igénybevételre tervezték. A magas feszültségű akkumulátor különösen érzékeny alkatrész, és a mérnökök minden egyes tesztmenetnél tudtak valami újat tanulni a működéséről.

A Marokkóban gyűjtött tapasztalatok felbecsülhetetlen értékűek, de egyben azt is megmutatták, hogy nagyon sok teendőnk van még a Dakar-rali előtt, az időnk viszont kevés” – fogalmazott Andreas Roos, az Audi Sport motorsport projektjeinek igazgatója, majd hozzátette, hogy a megszerzett tudást természetesen az utcai autók fejlesztéséért felelős kollégákkal is megosztják.

Az első afrikai tesztsorozat egyébként nem csupán a hajtáslánc fejlesztését szolgálta, hanem arra is választ keresett, hogy a sofőrök és a társpilóták mennyire kényelmesen tudnak elhelyezkedni és mozogni a pilótafülkében, és hogyan tudnak egymással könnyebben kommunikálni. A volán mögött Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz és Mattias Ekström váltotta egymást.

Miközben az autó prototípusát Marokkó forró homokdűnéi között kínozták, Németországban megkezdődött a legelső, versenyzésre szánt példány összeszerelése. Hogy pontosan milyen rendszer mozgatja az RS Q e-tront, arról a korábbi cikkünkben írtunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.