Főoldal » elektromos autó » Állami támogatásra is jogosult lesz a filléres kínai villanyautó

Állami támogatásra is jogosult lesz a filléres kínai villanyautó

Az egyelőre csupán Kínában forgalmazott Wuling Hongguang Mini EV a világ legnépszerűbb villanyautójaként stabilan tartja a havi 30 ezer körüli eladási számot, és 14 hónapos értékesítése alatt több mint 300 ezer vásárlót tett boldoggá. Sikerének oka egyértelmű: az aprócska járművet átszámítva mindössze 1,3 millió forintért adja a gyártója, ami kellően alacsony ahhoz, hogy a vásárlók megbarátkozzanak a 20 kW-os teljesítménnyel és a 120 kilométeres NEDC hatótávval. Aki hajlandó potom 1,7 milliót is kifizetni az autóért, az kérheti a nagyobb aksit is kb. 170 km-es hatótávolsággal.

A SAIC-GM-Wuling közös vállalkozás azonban állítólag most úgy döntött, hogy változtat a jól bevált recepten. A CarNewsChina.com írta meg a napokban, hogy érkezik egy modellfrissítés a Mini EV-hez, amitől kívül-belül számottevően átalakul. Nem lesz például ennyire kicsi, a tengelytávolságot megnyújtják 70 mm-rel, az autó teljes hossza pedig 77 mm-rel nő, ezáltal csak néhány mm választja majd el a 3 métertől. A növekedés nagyobb lábteret eredményez a hátsó üléssorban, de nem ez a változtatás oka, hanem az akkukapacitás növelése.

A modell jelenleg 9,3 kWh, és 13,9 kWh kapacitású akkumulátorokkal kapható, ez az új változatban 26 kWh-ra nő, amely azt jelenti, hogy a Mini EV akár 300 km távolságra is elmehet egy töltéssel a NEDC szabvány szerint. Ez nem csak azért fontos, mert így másfélszeresére, 30 kW-ra növekedhet a motorteljesítmény, hanem azért is, mert az autó így jogosulttá válik a kínai állami támogatásra, amely 2021-ben 13.000 jüan (kb. 606.000 forint). Hogy ez mennyiben ellensúlyozza a nagyobb aksi felárát, és miképp alakul a vételár, azt egyelőre nem tudni, de a kínai sajtó szerint nem várható jelentős áremelkedés. A 300 km feletti hatótávval a gyártó is jól jár, hiszen több NEV kreditet kaphat a legyártott darabok után.

A méretek és a hajtáslánc mellett a dizájn is változik, ez elsősorban a fényszórókat és a hátsó lámpákat érinti, valamint a választható festékopciókat.

A gyártó egyelőre nem jelentette be hivatalosan az újdonságot, de a kínai hírek alapján úgy tűnik, hogy a nagyobb akkus Mini EV-t Long Range verzióként árulják majd, és a jelenleg elérhető változatok mellett, és nem helyett fogják forgalmazni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.