Dunát tisztít az Audi Budapesten

Közös környezetvédelmi projektje keretein belül úszó hulladékgyűjtő csapdát telepített a Duna budapesti szakaszára az Audi Environmental Foundation, a CLEAR RIVERS, valamint az Audi Hungaria. A német autógyártó környezetvédelmi alapítványa, és a holland nonprofit szervezet 2018 óta dolgozik együtt azon, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét az élővizek szennyezésére, és innovatív megoldásokkal segítse a műanyaghulladékok begyűjtését és újrahasznosítását.

Ez idáig Rotterdamban, valamint Brüsszelben a Charleroi csatornában engedtek a vízre hulladékgyűjtő csapdát, a legújabb pedig a magyar fővárosban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel szemben talált otthonra. A hulladékgyűjtőt egy úszó pontonhoz csatlakoztatták, ahonnan könnyen üzemeltethető. A hagyományos hálókkal és szívórendszerekkel szemben ez a szerkezet a külső falainak intelligens kialakításának köszönhetően nem avatkozik bele a folyóvíz élővilágába, így sem halak, sem más élőlények nem akadnak fent a gyűjtőben, hanem alatta elúszhatnak. A beépített biztonsági eszközök továbbá megakadályozzák a már összegyűjtött hulladék visszakerülését a folyóba, például heves széllökések esetén.

Balról jobbra: Dr. Rüdiger Recknagel, az Audi Environmental Foundation ügyvezető igazgatója, Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete, Ramon Knoester, a CLEAR RIVERS alapítója, és Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, Forrás: Audi

A CLEAR RIVERS nem csupán az eldobált hulladékok begyűjtését tekinti feladatának, hanem a műanyagok kiválogatását, és egy zárt rendszerben történő újrahasznosítását is. Az eddig összegyűjtött műanyaghulladékból például már több padot is legyártottak, amelyeket Audi-gyáraknál helyeztek el.

A kisalföld.hu információi szerint havonta akár három köbméternyi hulladéktól is megtisztíthatja a Dunát a Budapesten úszó csapda.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.