Videó: teszteli vad versenyterepjáróját az Audi

Az Audi a tavalyi év végén jelentette be, hogy elindul a 2022 januárjában induló Dakaron, és nem is akármilyen járművet fejleszt a világhírű tereprali meghódítására: minden résztvevő autógyártó közül elsőként kombinálja az elektromosított hajtásláncot egy hatékony energiaátalakítóval. Az RS Q e-tron így nem más, mint egy hatótávnövelős elektromos autó, amelynek 370 kilót nyomó, 50 kWh-s akkumulátorát a DTM versenysorozatból kölcsönzött kétliteres TFSI motor tölti menet közben, hogy az autó megbirkózhasson az akár 800 kilométer hosszú szakaszokkal is. Mivel ez a belsőégésű szerkezet a 4500-6000-es rpm tartomány között működik, egy kWh energia előállításához jóval kevesebb, mint 200 gramm CO2-t bocsát ki az autó – írja az Audi.

A hibrid terepszörnyeteg gyomrában három, az Audi e-tron FE07 Formula E versenyautóban is használt villanymotor dolgozik, mindkét tengelyen egy-egy, a harmadik pedig az akkumulátor töltéséért felel a TFSI-vel közösen. A rendszer összteljesítménye 680 lóerő, de azt egyelőre nem tudni, hogy ezt le kell-e majd korlátozni a verseny előírásai miatt.

Az RS Q e-tron tesztlaboratóriumként is szolgál a vállalat számára, fejlesztésében részt vesz az Audi személyautókért felelős részlege is, így a versenyzés során szerzett tapasztalatokat az utcai járműveibe is beépítheti a gyártó.

A 2022-es Dakar január másodikán indul a szaúd-arábiai Ha’il városából, a célvonal pedig Dzsiddában lesz, ahova 14-én érkeznek meg a versenyzők. A bestia teszteléséről alább láthatók felvételek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.