Nem bírnak leállni a britek a hatalmas töltőhálózatokkal

Egy 75 millió font, átszámítva körülbelül 31,2 milliárd forint értékű beruházást jelentett be az Osprey Charging egy új villámtöltő-hálózat kiépítésére az Egyesült Királyságban a következő négy év során. 2025-ig összesen 1500 töltőoszlopot állít fel a cég az ország legforgalmasabb útvonalai mentén több mint 150 töltőállomáson, a töltők teljesítménye 150 és 175 kW között lesz, így az erre alkalmas elektromos autók nagyjából 160 kilométeres útra elegendő energiát vehetnek magukhoz egy 10 perces töltés alatt. Egy töltőállomáson legfeljebb 12 töltőoszlop várja majd az autósokat.

Négy állomás építése már meg is kezdődött, a legelső várhatóan a jövő hónapban nyit meg Wolverhampton városában az M6 autópálya mentén az A463 közelében. Az év végéig összesen tíz állomáson tervezi elkezdeni a munkálatokat az Osprey Charging, ezek mindegyike olyan helyszín lesz, ahol a villanyautósok jól ismert vendéglátó és kereskedelmi egységeknél tudják eltölteni a töltés idejét, például Costa Coffee-ban, Lidlben, Aldiban, Pizza Hutban, vagy KFC-ben. A vállalat töltőinek használatához nem lesz szükség semmilyen tagságra vagy előfizetésre, bankkártyával vagy okostelefonnal érintésmentesen lehet indítani a töltést.

Az első tíz állomás helyszíne:

  • Banbury, M40
  • Suffolk, A14
  • Essex, A127
  • Glasgow, M8
  • East Lothian, A1
  • Wolverhampton, A4123
  • Birmingham, M6
  • Croydon, London, A23
  • Crewe, A534
  • Brackley, A43

Az Osprey – elmondása szerint az Egyesült Királyságban elsőként – a Kempower intelligens teljesítményelosztó technológiáját fogja használni az új töltőállomásokon, amelynek akkor lesz igazán nagy jelentősége, amikor egyszerre több autó töltődik a helyszínen. Ilyenkor a rendszer a villanyautók által felvenni képes teljesítményt osztja ki minden autónak, amiről pedig tudjuk, hogy folyamatosan változik a töltés alatt. Az intelligens teljesítménymenedzsment ezáltal felgyorsítja a töltési folyamatot, és csökkenti a várakozási időt, még több ügyfél számára töltési lehetőséget kínálva.

Az Osprey jelenleg több mint 170 gyorstöltőt és villámtöltőt üzemeltet az országban, a Zap-Map felméréseben a brit villanyautósok a harmadik kedvenc töltőhálózatuknak választották megbízható és könnyen használható töltőberendezései, az érintésmentes fizetési opció, és a jól észrevehető töltőállomásai miatt.

A most bejelentett gigantikus töltőhálózat már a sokadik lesz az Egyesült Királyságban. A Gridserve például összesen 100 Electric Forecourt megépítését tervezi 2025-ig az úgynevezett Electric Highway töltőhálózatába, amelyekhez idén augusztusban újabb villámtöltő-állomásokat jelentett be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.