HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Elkezdődött a Renault gyárának átalakítása elektromos autókhoz

Megkezdődött a douai létesítmény felkészítése a vadonatúj Mégane E-Tech Electric 2022 elején induló sorozatgyártására – számolt be róla a Renault. A tisztán elektromos meghajtású crossover/hatchback gyára egyike annak a három észak-franciaországi gyártólétesítménynek, amelyek együttesen az ElectriCity-t, azaz a Renault Csoport által klímasemlegesnek, fenntarthatónak, versenyképesnek, valamint Európa legnagyobb autógyártó klaszterének elképzelt gyártóközpontot alkotják. 2025-re évi 400.000 elektromos autó összeszerelését végezheti el az itt dolgozó 5000 alkalmazott.

Az elektromos Mégane gyártásában a Renault a több mint 50 éve működő douai gyár újjászületését látja. Összesen több mint 10 millió gépjárművet adtak a vásárlóknak az itt beüzemelt gyártósorok, olyan ikonikus modellekből, mint például a Renault 5 és a Scenic. Ahhoz, hogy a termelést a belsőégésű motoros autókról az elektromos CMF-EV padlólemezt hordozó villanyautókra állítsák át, a Renault Csoport több mint 550 millió euróból alakítja át és modernizálja a gyártósorokat. Egy új akkumulátor-összeszerelőműhely is létrejött a gyár területén, és a nagyobb rugalmasság érdekében új robotok beszerzésére is sor került.

Az ElectriCity részeként egyébként hamarosan egy akkucellagyártó gigagyár is épül, ahonnan az Envision AESC a Renault villanyautóiba is szállít akkumulátort. A szállítást itt képletesen kell érteni, hiszen az akkugyár Douai-ban, az autógyár közvetlen közelében létesül, így a járművek gyártásának karbonlábnyoma is sokkal kisebb lehet, mint ha több száz, vagy több ezer kilométerről kéne fuvarozni az akkucellákat.

A Mégane E-Tech Electric után a Renault 5 lesz a Douai-ban készülő következő villanyautó 2024-ben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.