Főoldal » elektromosautó-töltés » Négy új Tesla töltő lesz Magyarországon

Négy új Tesla töltő lesz Magyarországon

A Tesla péntekről szombatra virradóra frissítette globális Supercharger térképeit, és számos új, a közeljövőben megnyitásra kerülő helyszínt jelöltek meg az ilyenkor szokásos szürke ikonnal.

Hazánkban négy új töltőállomást tervez a vállalat.

Mint a mágnes

A Tesla jelenleg nyolc helyszínen összesen 82 töltőoszlopot üzemeltet hazánkban, és ezek közül hat lokáció egy-egy Auchan áruház parkolójában található. Mint a mágnes, úgy vonzza a „madaras-Tesco” a Superchargereket.

A viccet félretéve, a két cég valószínűleg jó kapcsolatokat ápol, így nem túl meglepő, hogy a négy új helyszín közül három ismét Auchan mellett található. Bár a jelölők egyelőre csak a közeli csomópontokra lettek helyezve, ismerve az előzményeket, nagy összegben mernénk fogadni, hogy nem az autópálya felüljáró közepén, hanem a közeli nagyáruház parkolójában lesznek az oszlopok.

Így a jelenleg Budapest North néven futó helyszín az Auchan Aquincum Óbuda, az M5 fővárosi szakaszán található tervezett töltő az Auchan Soroksár, az M7 Székesfehérvár melletti részén lerakott pötty pedig a francia áruházlánc helyi boltjának parkolójába kerülhet.

Forrás: Google Maps

Ezek közül az átutazóknak talán ez utóbbi az igazán hasznos, és jó hír, hogy ez tényleg közvetlen a pálya mellett van, a környéken pedig áruházaktól kezdve, autómosón át, megannyi étkezési lehetőség is elérhető. A rossz hír – mondom helyismerettel -, hogy az áruház autópálya kihajtója egy messze nem erre a forgalomra tervezett dupla körforgalomban végződik ezért, a pályán sokszor kilométeres a sor. A helyzet annyira rossz, hogy az M7 ezen szakaszán 100-as sebességhatárt vezettek be és a leállósávból sok száz méter hosszan egy elnyújtott, sárga vonalakkal felfestett kihajtót csináltak már egy ideje. Előny ugyanakkor, hogy az áruházak között indul a kétszer kétsávos 8-as számú autóút, így aki Veszprém, vagy Szombathely irányába menne tovább, itt még tud egyet tölteni.

A kakukktojás

Duplán személyesen érintve érzem magam, hiszen nem csak új otthonom, Székesfehérvár térsége kap egy villámtöltőt, de 12 évig laktam a főváros XI. kerületének azon a részén, ahová a negyedik új Tesla töltő kerül.

Szintén a helyismeret miatt vagyok azonban egy kicsit tanácstalan a lokációval kapcsolatban, ugyanis a Tesla a jelölőt a kelenföldi villamos remiz elé tette, a Bartók Béla út külső szakaszára. A BKK telephely miatt áram az biztosan van elég, de itt ezen kívül – ne vegye senki sértésnek – az égvilágon semmi nincs.

Egy kilométerre található a Kelenföldi Pályaudvar/Etele Pláza csomópont, a másik irányban az M1/M7 felhajtójaként funkcionáló Nagyszőlős utca is esélyes és egyben logikusabb helyszín is, de nem kizárt, hogy a jelölő nem is a végleges helyszínt, csak a környéket mutatja.

Hiányérzetünk van

Ajándék lónak nem illik a fogait nézni, és ennyi nagy teljesítményű (250+ kW) villámtöltő tényleg elég jól hangzik, de mégis hiányérzetünk van. Értjük, hogy a fővárosban sok teslás lakik és az is világos, hogy a vállalat hatalmas forgalmat lát az itt lévő oszlopokon, így 2000 kilométerről szemlélve logikus a budapesti bővítés. Az érzésünk azonban az, hogy jelentősen visszaeshet ezen töltők forgalma, amikor már nem lesz ingyenes a töltés.

Ugyanakkor Szombathely és Kőszeg térségében, Kaposvár vagy Zalaegerszeg irányába, Szolnok és Gyula felé még mindig elég cudar a helyzet és szívesebben láttunk volna itt új Superchargereket.

A székesfehérvári csomópont viszont még a forgalmi nehézségek mellett is remek választás volt és sokaknak segít majd a Nyugat-Magyarország, a Balaton, illetve déli szomszédaink felé.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.