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
auto
2024. 03. 29. péntek

3,8 millió autóhoz adott ki szoftverfrissítést a BMW

A BMW 2019 óta teszi lehetővé, hogy autóit vezeték nélkül, online frissítsék a tulajdonosok. Most a BMW 7.0 és 8.0 operációs rendszerrel szerelt modelljeihez érkezett egy nagyobb frissítés.

Mutatjuk a legfontosabb újításokat.

Okosabb navigáció

Villanyautós szempontból a szoftvercsomag egyik legfontosabb újdonsága, hogy az autók mostantól okosabban navigálnak a következő töltőoszlophoz.

A 8.0-s operációs rendszerrel szerelt modellek ezután automatikusan beletervezik az útvonalba a szükséges töltőállomásokat, ha az autó úgy kalkulál, hogy nem érünk legalább 10%-kal a célállomáshoz. Ha menet közben változnak a körülmények, például foglalt lenne az eredetileg tervezett töltő, a rendszer automatikusan alternatívákat kínál fel a sofőrnek. Természetesen ehhez az is kell, hogy a fedélzeti navigáció rendelkezzen az adott töltőoszlop foglaltsági adatával.

A rendszer egyébként ezentúl jóval több információval is szolgál a töltöttségről és az útvonal során szükséges töltésről. Így a képernyőn megjelenik az érkezéskor várható töltöttség, illetve a köztes töltéseknél szükséges töltési idő, és az útvonal hátralevő részéhez elérendő töltöttségi szint is.

Ha ebből nem is mindent kapnak meg, de a cég sajtóközleménye szerint „a BMW 7.0 operációs rendszert futtató BMW iX3 modellekben dolgozó navigációs rendszer „töltőponthoz vezető útvonal” funkciójának intelligens útvonal-tervezési algoritmusát és számítási sebességét ugyancsak továbbfejlesztették a mérnökök.”

Okosabb asszisztens

A gyártó továbbfejlesztette az autókban található személyi asszisztenst is, amely immár 20 különböző ikonná, akár egy szempárrá is képes átalakulni. Mostantól a harmonikus és kifejező vizualizációs formák közül is lehet majd választani, a rendszer pedig menet közben javaslatokat tesz a tempomat, vagy a parkolóasszisztens használatára is.

Fontos, hogy, ha magyar nyelvre állítjuk az autó kezelőfelületét, akkor az asszisztens nem lesz elérhető.

Új vezetési üzemmódok

A BMW iX és a BMW 2-es Active Tourer modellek új vezetési üzemmódokat kapnak a meglévők mellé. A sajtóanyag szerint „a Relax üzemmód speciális beállításokkal teremt nyugodt, pihentető vezetési környezetet, miközben az Expressive üzemmód sokkalta intenzívebb utastéri hangulatot áraszt”.

Fontos, hogy a Relax üzemmódhoz a 2-es BMW esetén aktív ülés, az Expressive-hez pedig az extraként megvásárolható hangulatvilágítás is szükséges felszereltség.

Okosabb okostelefon

A My BMW alkalmazás  mostantól egyszerűbben kezeli a hozzáadott és eltávolítandó autókat. Így amikor az új tulajdonos először jelentkezik be az autó operációs rendszerébe, a mobilapplikáció automatikusan felveszi az autót a fiókba – persze, feltételezzük, ehhez az kell, hogy ugyanazzal a fiókkal legyünk az appban is. Amennyiben töröljük a kocsit az applikációból, akkor az autóban is törlődik a felhasználói profilunk.

Emellett mostantól a család több tagja használhatja saját profillal  járműveket, mivel a fő fiók mellett 2-6 további társfelhasználót lehet beregisztrálni a járműhöz.

Biztonságosabb kiszállás

A BMW Exit Warning funkciója a holttérfigyelőhöz hasonlóan működik, csak épp álló helyzetben, parkolás után, a kiszállás előtt figyelmezteti az utasokat arra, ha egy autó készül elhaladni mellettük. A frissítés után ez a funkció már az autó hangulatvilágítását is felhasználja majd ehhez a figyelmeztetéshez.

Ügyesebb ütközéselkerülő

Az autó ütközésre figyelmeztető Front Collision Warning rendszere is tovább lett fejlesztve, így ezentúl a szemből érkező járművekre is képes reagálni, valamint fel tudja ismerni, ha megállt előttünk a forgalom és feltorlódott a kocsisor.

Dizájnos óra

A form over function díjra is esélyes QCLOCKTWO óra számlap egy új látványelem az autóban, de ennek nyilván nem a pontos idő megjelenítése volt a célja.

Az új óra nem számokkal írja ki a pontos időt, hanem betűkkel, de azt sem akárhogyan, hanem úgy, mintha egy négyzetbe összekevert betűlevesben villannának fel a megfelelő karakterek. Sőt, ez még csak nem is a pontos idő, csak annak tíz percre kerekített változata, a közbeeső perceket pedig a mátrix sarkaiban megvilágított fénypontok jelzik.

Aki 130-nál szereti egy rejtvényből kiolvasni, hogy hány óra van az egy widget hozzáadásával tudja ezt a funkciót előcsalni, de a fent említett, kiokosított ütközéselkerülőt mindenképpen aktiválja előtte.

Nem felejtették el a régebbieket sem

Nem csak a 8.0, de a korábbi 7.0 operációs rendszerrel szerelt autók is kapnak pár okosabb funkciót.

Így továbbfejlődött a sávtartó asszisztens is, amely a figyelmeztetések után most már visszaáll alaphelyzetbe, hogy, ha érzékeli, hogy a sofőr éber és beavatkozott. A rendszer most már megelőző jelleggel működik és nem csak a sáv átlépése után aktivizálja magát, hanem már előtte elkezdi visszaterelni az autót a sáv közepére. A BMW azt is ígéri, hogy a rendszer mostantól sokkal lágyabban működik majd és finomabb kormánymozdulatokkal operál, ha a sebesség és a szituáció ezt megengedi.

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

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.