Főoldal » elektromosautó-töltés » Korai volt az öröm, csak ennyit tud a V4-es Tesla Supercharger

Korai volt az öröm, csak ennyit tud a V4-es Tesla Supercharger

A V4-es Superchargerekről egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy hosszabb kábellel szerelik őket.

Most lefotózták a műszaki adatokat listázó táblát is.

Maradt 250

Az első fotók már el is készültek a legelső ismert V4-es oszlopról, amelyet még nem nyitottak meg, de pénteken már mutattunk róla videót is.

Bár maga az oszlop még mindig lepel alatt van, a dizájn valószínűleg hasonló lesz a Tesla Semi töltőinek kialakításához, amelyek így néznek ki:

Forrás: Tesla

Megszűnik a praktikus fánkszerűen lyukas belső, ahol elfér a kábel anélkül, hogy a földön tiporná bárki is, de ez valószínűleg amiatt volt szükséges kompromisszum, hogy a hosszabb vezeték elérjen más autók csatlakozójáig is.

Forrás: @Taurec42, Twitter

Ami viszont egyértelmű csalódás, az a teljesítményt jelző tábla, amelyen továbbra is maradt a 250 kW-s maximális kimeneti teljesítmény. A Superchargerek első generációja nagyjából 90 kW-ot tudott leadni, a V2 150, a V3 pedig 250 kW-ig ment el. Így joggal lehetett számítani rá, hogy a V4 ismét emeli majd a töltési teljesítmény felső korlátját.


A Tesla Semi első példányainak átadóján a Tesla már beszélt a V4-es oszlopokról, és akkor az újfajta hűtési eljárás kapcsán megjegyezték, ez azért szükséges, hogy akár 1 MW, azaz 1000 kW teljesítményt tudjanak kezelni a töltők. Ezt a cég úgy érte el, hogy magát az elektromos vezetéket meríti hűtőfolyadékba, tehát nem a – belső – szigetelésen kívül van a hűtés.

Forrás: Tesla

Ennek kapcsán az is kiderült, hogy a Semi már nem 400-500, hanem 800-1000 voltos rendszert használ, és mivel ennek töltőit igénybe tudja venni a Cybertruck is, így valószínű, hogy a pickup is magasabb feszültségen üzemel.

Hogy az első V4-es európai Sueprchargerek elektromos szekrényei akkor miért 250-es táblát kaptak az jó kérdés, a magyarázat talán az lehet, hogy mivel egyelőre még sem a Semi sem a Cybertruck nem érkezik Európába, a többi autójuk pedig 400 voltos, jelentősen magasabb töltési csúcsteljesítményre valószínűleg az új oszlopokkal sem lettek volna képesek. Feltehetően egyébként elsősorban most sem a töltő, hanem az autók akkukémiája és hűtése szabja meg a töltési teljesítmény felső határát.

A Tesla nagyakkus autói jelenleg maximálisan 250 kW töltési csúcsteljesítményre képesek, amelyet az új Model S/X nagyjából 30-32 százalékos töltöttségig tart, ám a kínai gyártású, LG cellás Model 3 és Y pár perc után már elkezd leszabályozni. A kisakkus, LFP cellás Teslák 170 kW-ig képesek elmenni.

Jelenleg a legnagyobb teljesítményű töltésre a műszakilag azonos alapokra épülő Porsche Taycan / Audi e-tron GT páros képes, amelyek nagyjából 265 kW-ig szaladnak fel az elméletileg 350 kilowattra is képes Ionity oszlopokon. Bár a Porsche eredetileg 350 kilowattos töltéssel harangozta be a Taycant, ezt az ígéretet azóta sem váltották valóra – valószínűleg túlzottan megterhelné az akkucellákat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.