Főoldal » elektromos teherautó » Villanyautók a villanykamion hátán: így utazik a Nissan Ariya

Villanyautók a villanykamion hátán: így utazik a Nissan Ariya

Komoly lépést tett a logisztikai műveletihez kapcsolódó károsanyag-kibocsátás csökkentéséért a Nissan a legújabb tesztprojektjének elindításával, mely során két darab tisztán elektromos tehergépjárművet állított szolgálatba termékeinek kiszállításához. A 8-as méretbesorolású teherautók a Nissan új autóit a Los Angeles-i kikötőből a Los Angeles-i régióban lévő márkakereskedésekbe szállítják.

A nyerges vontatókat két tehergépjármű-gyártó, a Nikola és a Kenworth biztosította. Mindkét vállalat két zéró kibocsátású vontatót kínál jelenleg a piacon: a Nikola a 645 lóerő teljesítményű és 530 kilométer hatótávú Tre BEV kamiont, a Kenworth pedig a 670 lóerős és 240 km hatótávolságú T680E-t.

Nikola Tre BEV

Az elektromos teherautók legelső útja a kaliforniai Downey Nissanba vezetett, a rakomány pedig nem más, mint a Nissan új teljesen elektromos crossovere, az Ariya volt. Az, hogy elektromos autók utaznak az elektromos kamion által húzott tréleren nem túl gyakori látvány, de azért nem is példa nélküli: a Semi is végez hasonló feladatokat a Teslánál. A Nikola és a Kenworth természetesen a Nissan belsőégésű motoros autóit is hátukra veszik, így azok környezeti lábnyomát is csökkenteni tudják.

A Nissan közleményében azt írja, hogy a szolgálatban lévő villanyteherautók száma a tesztprogram végére négyre növekszik, azt követően pedig újabb járművek csatlakoznak majd a flottához a Los Angeles-i régióban különböző logisztikai feladatok elvégzésére. A haszongépjárművek töltését partnere, a Wallenius Wilhelmsen segítségével oldotta meg a vállalat.

 

Az Ariya egy kiemelten fontos modell a japán autógyártó számára, mely megtöri a LEAF megjelenése óta, azaz több mint 10 éve tartó csendet az új elektromos személyautók piaci bevezetésében. Ennek ellenére a modell elérhetősége meglehetősen limitált lesz: a cég nemrég arról értesítette az amerikai kereskedéseit, hogy az akkumulátor alapanyagainak magas ára miatt csökkentenie kell a tervezett darabszámot. Egyes források szerint ez azt jelenti, hogy a 2022-es pénzügyi évre 6000, a 2024. március 31-ig tartó következő pénzügyi évre pedig 30.000 példány jut az Egyesült Államoknak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.