Főoldal » elektromos busz » Hidrogénnel növeli elektromos autóbuszának hatótávját a Daimler

Hidrogénnel növeli elektromos autóbuszának hatótávját a Daimler

A Barcelonában megrendezett Global Public Transport Summit eseményen mutatkozott be a Daimler Mercedes eCitaro névre keresztelt elektromos meghajtású autóbuszának hidrogénhajtással kiegészített változata. A német gépjárműgyártó vállalat kínálatában az eCitaro Fuel Cell az első modell elektromos-üzemanyagcellás hibrid hajtásrendszerrel.

A járműben a Daimler harmadik generációs, NMC kémiájú lítiumion-akkumulátorrendszeréhez társítottak be a mérnökök egy a Toyota által szállított 60 kW teljesítményű üzemanyagcellás rendszert. A vállalat közleményében kiemeli, hogy két lehetséges megoldás közül kellett választania: vagy nagy teljesítményű üzemanyagcella mellé szerel be kis kapacitású aksit, vagy nagy akkukapacitást kombinál kis hidrogéncella-teljesítménnyel. Végül az utóbbira esett a választás: szóló kialakításban a hibrid eCitaróban 294 kilowattórányi akkumulátor dolgozik, míg a csuklós változatban akár 392 kWh is lehet az aksi kapacitása.

Ennek megfelelően a hidrogén nem elsődleges erőforrás a buszban, mindössze az elektromos hatótáv megtoldására alkalmas. A Daimler azzal magyarázza a döntését, hogy a belátható jövőben az elektromosság jelentősen olcsóbb lesz a hidrogénnél, ráadásul a nagy aksinak köszönhetően a buszok több fékezéskor visszanyert áramot képesek eltárolni, ami fontos szempont a városi buszoknál. A buszok hatótávolsága egyébként 350 (csuklós), illetve 400 km (szóló).

A körülbelül 240 kilogramm tömegű üzemanyagcellát a tetőn helyezte el a Daimler. A hidrogént gáz formájában, 350 bar nyomáson tárolják szintén a tetőn – a szóló buszban öt tartályban összesen 25 kilót, a csuklós buszban hat vagy hét tartályban 30-35 kilót. Ideális körülmények között egy teljes tankolás – egy öttartályos szóló eCitaro Fuel Cell esetében – nagyjából 10 percet vesz igénybe.

A jármű továbbra is a ZF tengelyhajtását alkalmazza 125 kW teljesítménnyel és 485 Nm nyomatékkal – a szóló buszban egy, a csuklósban opcionálisan akár kettő ilyen tengely is működhet. A Daimler hozzáteszi, hogy az eCitaro akkumulátorainak, az üzemanyagcellájának és a hidrogéntartályainak súlyelosztásának köszönhetően nagy számú utast képes szállítani. Egy háromajtós csuklós busz egyetlen meghajtott tengellyel, 294 kWh akkuval, és hét hidrogéntartállyal például akár 128 utasnak kínálhat ülőhelyet.

A Mercedes eCitaro Fuel Cell sorozatgyártása már megkezdődött, a csuklós változat már rendelhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.