Főoldal » energia » Teknősök segítik a tengeri szélerőműveket

Teknősök segítik a tengeri szélerőműveket

Az energetikában az innovációs versenyfutás soha korábban még nem volt olyan méretű és sebességű, mint manapság. Miközben fontos a szén-dioxid faló rendszerek feltalálása – ahogyan az is, persze, hogy a fúziós energiatermelés megértéséhez és működtetéséhez is mind közelebb jusson az emberiség -, aktuálisan a fejlesztési, újra-, és átgondolási tervek zöme a zöldenergiához vonzódik. A szektorban a fosszilis energiának hátat fordító beruházásokba forgatott összegek elgondolkodtatóan nagy része itt landol.

Hosszú az irodalomlistája már annak is, ahogyan a napelemes innovációk mellett éppen felnő az energiatárolási módozatoké, és külön dimenziót képes kitölteni már a hatékonyságnövelés különböző módozatairól szóló K+F terület is. Nem csoda, ha a média hetente számos szenzációs ötletet, projektet, felfedezést tálal. Az egyik ilyen új felfedezés a tengeri (offshore) szélerőművek rögzítési megoldásához kötődik, és a kutatók állítják: az eddigieknél jobb, olcsóbb, környezetkímélőbb és hatékonyabb megoldást dolgoztak ki.

HexDefence a neve ennek az új, súrlódáscsökkentő megoldásnak, és egy Skóciában működő cég mérnökcsoportja fejlesztette ki. A Balmoral azt közölte, hogy a szakemberei eljutottak addig, hogy drasztikus mértékű költségmegtakarítást tudjanak elérni a tengeri szélerőművek talapzati infrastruktúrájának átalakításával. Az alapötlet az olaj és gázipari rendszerek fejlesztéséhez kötődik, de az innováció nem annyi, hogy az ottani részeredményeket átültették az offshore platformépítésre. A mérnökök ugyanis kifejlesztettek egy olyan új megoldást, amivel újraértelmezhető mindaz, ami a tengerfenékhez rögzített infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez, a működése általi környezeti hatásaihoz kapcsolódik.

Körülményes volna pontosan leírni, hogyan is működik a HexDefence, de az alábbi videóból szerencsére egyértelműen kiderül:

A Balmoral kutatói csak annyiban „csaltak”, hogy e megoldást nem saját kútfőből kezdek el kidolgozni, hanem a teknősöktől vették át az alapötletet. A kompozit anyagok felhasználásával is készült felülettel a teknősök vízalatti mozgásának megfejtéséig jutottak el: a speciális áramlási minták folyamatos, erős felfelé irányuló áramlást hoznak létre a felületére érkező vízben, amely így gyakorlatilag elvonja azt az energiát, ami a tengerfenék erózióját előidézi – és amire az ilyen rendszerek telepítése (és üzemeltetése) során eddig tervezni kellett.

A május közepén bejelentett újdonsággal kapcsolatosan Aneel Gill , a Balmoral termék-kutatási és fejlesztési vezetője nyilatkozott a napokban az Offshore Wind Businessnek. A kutató-menedzser elárulta, hogy az olaj- és gázipar számára készült koncepciót valójában továbbfejlesztették, és a nagy ugrást az teszi lehetővé, hogy a számítások szerint a HexDefence alkalmazásával drámai mértékben csökkenthető az oszlop körüli örvénylés és vibráció. Ez többek között a tengerfenék eróziójához is hozzájárul. Az is beruházási költséget takarít meg, hogy a héjszerkezet telepítéséhez nem szükséges külön szakszemélyzet, felszerelés sem, mivel az összeszerelése is igen egyszerű.

A tengeri szélerőmű vízben lévő részének súrlódás-minimalizálása ráadásul utólag is megoldható – már működő erőművekre is könnyen telepíthető. És mivel a speciális felület környezetbarát és időtálló anyagok felhasználásával készült, adott esetben újra telepíthető. A 10 méteres panelívek a torony leszerelésekor egyszerűen egy másik „csőre” is áttelepíthetők. A cég már hozzá is kezdett egy demonstrációs projekthez – aktuálisan helyszínt keresnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »