Főoldal » elektromos autó » Villanyautó kellett a 20 éves pályacsúcs megdöntéséhez

Villanyautó kellett a 20 éves pályacsúcs megdöntéséhez

A hosszú távú versenyeken az elektromos autók még nem rúgnak labdába, de a rövid, kanyargós pályákon, ahol számít a kigyorsítás már több helyen is a hagyományos autók rekordjait ostromolják. A legjobb példa a legendás Pikes Peak International Hill Climb versenyen aratott tavalyi Volkswagen győzelem. Romain Dumas a kimondottan arra a versenyre épített, tisztán elektromos Volkswagen I.D. R versenyautóval 7 perc és 57,148 másodperc alatt ért fel a hegyre, ami nem csak a tavaly bizonyult a legjobb időnek, de a verseny történetében is. Akkor Sébastian Loeb belsőégésű motorral hajtott autóval elért 8:13:878-as idejére sikerült több mint 3%-ot ráverni, és a francia versenyző volt az első, aki 8 percen belül tudta teljesíteni a távot.

Az autót a Pikes Peak megnyerése után tavaly a Volkswagen elvitte az angliai Goodwood Festival of Speed összejövetelre is, ahol ugyan megszerezte az első helyet, de Nick Heidfeld 1999-ben egy McLaren MP4/13-as Forma 1-es autóval felállított 41,6 mp-es rekordja nem volt veszélyben. A hosszabb, amerikai versenyhez hangolt Volkswagen I.D. R 2018-ban még 43,05 mp alatt teljesítette a távot, így hiába volt tavaly a legjobb, az abszolút csúcstól 1,5 mp-cel elmaradt.

Idén a Volkswagen nem indult a Pikes Peak versenyen, helyette a Nürburgring Nordschleifen futottak néhány kört, ahol júniusban 6:05.336-os idővel új rekordot állítottak fel a tisztán elektromos autók kategóriájában. Ezután a Goodwood fesztivál lett a következő célpont, ahol idén nem csak nyertek, de az abszolút rekordot is elvették a Forma 1-es versenyautótól. A Romain Dumas által vezetett 671 lóerős Volkswagen I.D. R a péntek gyakorláskor 41,18 mp alatt, vagyis majdnem fél mp-cel a korábbi rekordidő alatt teljesítette az 1,82 km-es távot.

De az igazi meglepetést szombatra tartogatták, amikor 39,9 mp-es idővel elsőként mentek a 40 mp-es határ alá.

A német gyártó nem árult el részleteket az autóról, de az tudható, hogy szénszál erősítésű karosszéria alatt tengelyenként egy-egy villanymotor hajtja az autót, ami a 100 km/h-s tempót 2,23 mp alatt éri el, a csúcssebessége pedig 270 km/h.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.