Üzemanyagcellás BMW kerülhet sorozatgyártásba

A BMW egy üzemanyagcellás X5 sorozatgyártását tervezi – írja a Forbes – Klaus Frölich kijelentésére alapozva. Frölich nyilatkozata szerint a BMW a közeljövőben piacra dob egy Toyotával közös fejlesztésű hidrogén üzemanyagcellás BMW X5 változatot. A hidrogénhajtású X5 piaci megjelenését a 2020-as évek elejére, még a 2025-re tervezett teljes elektromosítás előtt várhatjuk.

Üzemanyagcellás BMW 2017-ből

Érdekes kérdés, hogy mennyire vehető komolyan az ígéret a korábbi tervek fényében, ugyanis még 2015-ben a BMW álláspontja az volt a hidrogén üzemanyag-cella prototípusának vizsgálatát követően, hogy az első üzemanyagcellás autók már 2019-ben megjelenhetnek, az aktuális nyilatkozat alapján viszont úgy tűnik legalább 2 éves késésre számíthatunk a korábbi ígéretekhez képest. Szintén 2015-ben nyilatkozta Matthias Klietz, a BMW hajtásrendszereinek fejlesztésért felelős alelnöke, hogy nem várható, hogy a következő években gyártásba kerüljön bármi a Toyota-BMW együttműködéssel kapcsolatban.

Az alábbi 2015-ben készült videón egy hidrogén üzemanyagcellás i8 tesztautó látható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.