Főoldal » elektromos autó » Piszkosul megszépült a Toyota hidrogénautója

Piszkosul megszépült a Toyota hidrogénautója

Egy korábbi cikkünkben tárgyalt okok miatt mi nem tartjuk a hidrogént a jövő üzemanyagának a személyi közlekedésben, mégis rengetegen választanák még mindig az üzemanyagcellás technológiát az akkumulátoros elektromos hajtás helyett. A Toyota 2014-ben piacra dobott Mirai modelljéből világszerte körülbelül 10 ezer darabot adott el, ami megerősítette a japán autógyártó hidrogénautózásba vetett hitét. Olyannyira, hogy a Miraiból egy második generáció is készül, aminek végtelenül jót tett a fejlesztésbe öntött pénz – egy csúnyácska különcből vonzó sportszedán lett.

Jól tudja a Toyota is, hogy a vásárlók nem csak az ígéretes specifikációk miatt fogják hazavinni az autót, így teljesen érthető, hogy külön figyelmet fordítottak a tervezők egy olyan dizájn megalkotására, ami után megfordulnak a járókelők az utcán. Az új Mirai egyelőre csak egy koncepció, melyet a Tokiói Autószalonon mutat be a gyártó, de a végleges változat is valami hasonló képet fog mutatni. Első ránézésre is látható, hogy az elődhöz képest megváltoztak a dimenziók, az autó hosszabb (4,935 méter) és szélesebb (1,885 méter) lett, és a tengelytávja is nőtt (2,92 méter). Ebből adódóan az utastér is tágasabb lett, immáron nem négy, hanem öt személy utazhat a kocsiban kényelmesen.

Ami kívülről nem látszik, az a hajtásláncban elért fejlesztések: a megújult rendszer és a nagyobb hidrogéntartály 30%-kal nagyobb hatótávot kölcsönöz a Mirainak, ami így akár 650 kilométert is meg tud tenni egy tankkal. Az új, áramvonalasabb formaterv, és az alacsonyabbra helyezett tömegközéppont egy teljesen más vezetési élményt kínál a sofőr számára, mint az előző generációs hidrogén-Toyota.

A sportosabb Mirai 2020-ban jelenik meg, elsőként Japánban, Észak-Amerikában, és Európában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.