Megmutatta az elektromos XC40 műszerfalát a Volvo

Október 16-án lehull a lepel a legelső Volvo-emblémával fémjelzett tisztán elektromos személyautóról, de néhány részletet már most tudunk a villanyos XC40-ről: lesz benne elülső tároló (frunk), a dizájn hasonló képet mutat majd a hagyományos változatéval, csak néhány rész módosul az eltérő hajtáslánc tulajdonságaiból adódóan (például a hűtőrács), valamint a svédek szokásukhoz híven a biztonságra helyezik a hangsúlyt. A Volvo most a műszerfal és az autó digitális képességeinek bemutatásával folytatta az infók adagolását, de az alább látható videóban az utasteret és a villanyautó külsejét sem nagyon takargatta a gyártó.

Az elektromos XC40 lesz az első Volvo, mely over-the-air frissítésekkel érkezik. A Teslának hála tudjuk, hogy ez annyit jelent, hogy autónk folyamatosan fejlődni fog, az esetleges szoftveres hibák pedig gombnyomásra megoldódnak az interneten keresztül érkező javításokkal, így nem kell rendszeresen a szervizbe járkálnunk a megoldásért.

Az Android-alapú infotainment rendszert a Volvo Cars és Google közösen fejlesztette, így az Android Automotive operációs rendszer olyan applikációknak adhat otthont, mint a Google Maps vagy a Google Assistant, de a Google Play Storeon keresztül más hasznos autós alkalmazásokat is letölthetünk. Az, hogy egy milliók által a mobiltelefonokon használt és jól ismert felületettel találkozhatnak a vásárlók az autóban, sokat segíthet abban, hogy a villanyautózás se tűnjön annyira idegennek az emberek számára.

A Volvo on Call funkcióval az okostelefonon keresztül kommunikálhatunk az autóval, többek között előmelegíthetjük az utasteret, megtalálhatjuk a kocsit a parkolóban, lezárhatjuk és kinyithatjuk az ajtót távolról, illetve nyomon követhetjük a töltési folyamatot.

A Google Maps folyamatosan frissülő, valós idejű adatokkal látja el a sofőrt, a Google Assistant pedig hangalapú vezérléssel ruházza fel az infotainment rendszert, hogy egy pillanatra se kelljen levenni tekintetünket az útról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.