Bővíti a gödi akkumulátor gyárát a Samsung SDI

390 milliárd forintos beruházással 1200 új munkahelyet létrehozva bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét a Samsung SDI, írja az MTI.

A Samsung SDI akkumulátorgyára Gödön.

A Samsung SDI világszerte három akkugyártó üzemmel rendelkezik, melyek közül kettő Ázsiában, egy pedig Magyarországon, Gödön található. Itt 2016 óta gyártanak akkumulátort, de a Samsung már 2001-től jelen van nálunk, eleinte monitort, majd plazma képernyő paneleket gyártottak a gödi gyáregységben. Kim Woochan, a Samsung SDI Magyarország Zrt. gyártóközpontjának vezetője elmondta, hogy a Samsung SDI a világ egyik legnagyobb akkumulátor gyártójává nőtte ki magát. Magyarországon eddig több mint egymilliárd eurót fektettek be, amivel új munkahelyeket is teremtenek.

A most épülő ütem projekt táblája a terület átellenes sarkán. Az új épület közel 50 ezer m2 üzemterületet ad a gyárhoz.

A beruházáshoz a magyar állam vissza nem térítendő támogatást ad, melynek mértéke egyelőre nem nyilvános, amíg az Európai Bizottság jóváhagyását várják, azt azonban elmondta Szijjártó Péter, hogy az összeg összhangban van a beruházás méretével és jelentőségével. Magyarország számára az autóipar kiemelt fontosságú, hiszen 169 ezren dolgoznak az autóiparban, amivel az ország a 18. helyen áll a globális autóipari exportban. Korábban Németország volt a legfőbb befektető a magyar autóipari szektorban, a közelmúltban azonban egyre erősebb az ázsiai jelenlét, néhány hete kezdték meg a termelést például Miskolcon a GS Yuasa szintén akkumulátor gyártással foglalkozó üzemében is.

A konténertől balra a néhány éve, a második ütemben épült gyár, jobbra pedig a most épülő csarnok betonszerkezete látható.

Markó József, Göd polgármestere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy kiemelkedően jó a város és a már 20 éve jelen lévő Samsung közötti együttműködés. Ugyanakkor korábban arról jelentek meg hírek a sajtóban, hogy a helyi lakosság boldogsága nem felhőtlen a gyár terjeszkedése miatt. A gödiek a tereprendezési munkával kapcsolatos zajra és erdőirtásra, valamint a gyár és a lakott területek közelségére panaszkodtak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.