Főoldal » villanyautózás a gyakorlatban » Mennyit romlik a Nissan Leaf akkumulátora 2 év és 61 ezer km után?

Mennyit romlik a Nissan Leaf akkumulátora 2 év és 61 ezer km után?

Tegnap volt napra pontosan két éve, hogy átvettem a 40 kWh-s Nissan Leafet. Nem ez volt az első átadott példány ezzel az akkumérettel Magyarországon, de mindenképpen az elsők között lehettem, mivel még korán megrendeltem, és szerencsésen kapott gyártási helyet is az általam kiválasztott felszereltségi szint. Az eltelt két évben 61.613 km-t mentünk vele, így időszerű volt, hogy megnézzem az autó akkumulátorának állapotát.

Nissan Leaf 40 kWh akku állapota újkorában

A Nissan Leaf-ekhez fejlesztett, nem hivatalos LeafSpy applikációt már az előző Leaffel is használtam, így az új autó átvételekor már rögzíteni tudtam az akkumulátor adatait. Az applikáció szerint SOH (State of Health) érték az átvétel napján 99,56%, míg a Hx érték 97,66% volt. Az autó km órája ekkor 7 km-t mutatott, és 1 DC, illetve 4 AC töltést regisztrált már a rendszer. Az átvétel során minden töltési módot végigpróbáltam, így került bele ennyi töltésindítás. Az autó műszerfala szerint a töltöttség 100%-on volt, de ez valószínűleg nem valós 100% volt, mivel a cellák közötti legnagyobb feszültségkülönbség 17 mV-nak adódott. A különbség valószínűleg abból adódott, hogy az átadás előtti töltésnél nem várták végig a balanszolási fázist. Az akkucsomag feszültségét 399,8 V-nak írta az applikáció, míg a töltöttséget 96%-nak. A GID érték 488 volt.

Nissan Leaf 40 kWh akku állapota 2 évesen

A használat első hónapjaiban viszonylag sokat figyeltem az értékek változását, de egyre inkább rá kellett jönnöm, hogy a LeafSpy által az autóból kiolvasott adatok nem minden szempontból mérvadóak. Ez azonban nem feltétlen az applikáció hibája. Az adatok többsége rendkívül bonyolult és sok változós algoritmus alapján számított érték. Nem feltétlen a telefonon futó program számolja, egy részüket az autó adja így meg. Az első év és ~33 ezer km után az SOH érték nagyjából 4,5-5%-ot csökkent, majd mostanra elérte a 90,8%-ot. A Hx érték (aminek pontos jelentését a LeafSpy fejlesztője sem tudja, de valószínűleg az akkumulátorcsomag belső ellenállásával van kapcsolatban) 100,91%-ra emelkedett, ráadásul az első fél évben 115%-ig is felment. A műszerfalon megjelenő 12 osztásos skálán természetesen még mind a 12 „pálcika” a helyén van. Úgy tűnik, hogy az akkuállapot kijelzése ezen a kijelzőn a korábbiakhoz hasonlóan történik.

A 40-es Leaf (én jobb szeretném 37-esnek hívni az akku nettó energiatároló képessége miatt) már nem úgy kezeli az SOH értéket, mint a korábbi modellek tették. Az év során folyamatosan módosítja az adatot, akkor sem áll le az újraszámolás, amikor hetekig 10 °C alatt van az akkumulátor hőmérséklete. Ráadásul nem lehet különböző vezetési stílusokkal feltornászni sem. Viszont ahogy más autóknál is sokan mondják, hiába esik ez az érték, az autó hatótávja nem csökken ilyen mértékben. Sokan nem is észlelnek hatótávromlást.

Tapasztalatom szerint a hatótáv nem csökkent jelentősen. 200 km-es távokat szinte bármilyen körülmények között bevállalok vele, ugyanúgy, mint újkorában, de a hétköznapokban, ideális körülmények között városi forgalomban akár jóval többre is képes. A tegnap megtett 22,5 km alapján teljesen feltöltve 270 km-es hatótávot jósolt. Sajnos az első napról nincs fotóm, de néhány nappal az átadás után készült egy felvétel, amin 285 km-es hatótáv látható 100%-os töltöttségnél.

Átvételkor 2 évesen Változás
Km óra állása 7 61.613 km
DC töltések 1 183
AC töltések 4 865
SOH 99,56% 90,8% -8,8%
Hx érték 97,66% 100,91%
Akkukapacitás 114,93 AHr 104,82 AHr -8,8%
GIDs 488 455 -6,76%
Akkucsomag feszültség 399,81 V 403,94 V 1,03%
SOC 96% 98,2% 2,29%
Tárolt energia 37,8 kWh 35,3 kWh -6,61%
Tárolt áram 110,36 Ah 102,9 Ah -6,76%

Mit mutatnak a fenti táblázatban lévő számok? Leginkább azt, hogy ez nem egy egzakt tudomány. Az SOH érték alapján az akku 8,8%-ot romlott 2 év és 61 ezer km alatt, de ha a GID-eket nézzük, akkor csak 6,76%-os a romlás. Ha a tárolt energiát nézzük, akkor a csökkenés mindössze 6,61%-os. Ez utóbbinál azonban figyelembe kell venni, hogy a két évvel ezelőtti mérésnél az applikáció szerint csak 96%-ra volt töltve az akku (a műszerfal akkor is 100%-ot írt), míg most 98,2%-ra. Ha ezt a 2,29%-os különbséget is figyelembe vesszük, akkor ki lehet hozni egy 8,7%-os eltérést az elvileg eltárolható energiamennyiségben, ami már nagyon közelít a 8,8%-os SOH érték változáshoz. (Azt tudni kell, hogy a Leaf nem minden esetben tölt teljesen 100%-ra, de a műszerfalon mindig 100%-ot ír a töltés végén.)

Sokan elkeserítőnek tartják a Leaf akkuromlását, pedig csak arról van szó, hogy a Leaf az egyik legőszintébb autó a piacon. A műszerfalon is sokat elárul magáról, OBD porton keresztül pedig rengeteg további adat is kiolvasható a rendszerből. Ráadásul úgy tűnik, hogy ezekkel az adatokkal az új rendszer nem is trükközik nagyon. Ha használjuk, csökkennek az értékek. Ha telik az idő, csökkennek az értékek. Úgy, ahogy azt elvárjuk. Abban biztosak lehetünk, hogy egy 2-3 éves villanyautó akkumulátora akkor sem lesz 99-100%-os, ha a rendszer azt hazudja róla, vagy olyan értékeket ír ki, amiből erre lehet következtetni. Valahol valami trükk van a dologban, vagy szimplán csak átveri a felhasználót a rendszer. A lítium-ion akkuk idővel és használattal szépen lassan romlanak. Ezt a folyamatot a legjobb akkuhűtő rendszerek is csak csökkenteni tudják, teljesen kiiktatni nem.

De mit is jelent ez a csökkenés a Leaf esetében? Ahogy fentebb is írtam, a gyakorlatban szinte semmit. Ha van is hatótáv csökkenés, a mindennapokban ezt nem észlelem. Ha az akkumulátorban lévő 35,3 kWh energiát nézem, akkor 14 kWh-s fogyasztással (ami ilyenkor tavasszal tempós használat mellett is elérhető) 250 km-t lehet vele megtenni. Ennél sokkal többet újkorában sem tudott.

Hány évig bírja egy Nissan Leaf akkumulátora?

Ha elfogadjuk az SOH érték csökkenését, akkor a 2 év alatti közel 9%-os csökkenés azt jelenti, hogy 6 éves korában 73% környékén lesz az akku állapota, ha a mostanihoz hasonló módon használjuk. Akkor az autóban már 185 ezer km lesz. Ha 285 km-es eredeti hatótávból indulunk ki, akkor ideális körülmények között továbbra is képes lesz az autó 200 km megtételére, de télen fűtéssel is be lehet majd vállalni vele 150 km-t. Mindezt közel 200 ezer km után. Ha az autó ekkor olyan tulajdonoshoz kerül, aki napi 30 km-re keres járművet, akkor a következő 100 ezer km 9 év alatt kerül bele az autóba. Ha az akku degradációja a használat visszaesésével ezalatt az időszak alatt évi 4,5%-ról 3%-ra csökken, akkor 15 éves korára, közel a 300 ezer km-hez fog az akku 46%-os szintre degradálódni. Ha az autó akkor még elmegy 80-90 km-t egy töltéssel, akkor még mindig lesz piaci értéke. Az akkumulátoron kívül nem sok alkatrész van az autóban, ami elromolhat, elkophat.

Cikkünk folytatódik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.