Látványos grafikonokon Magyarország áramtermelése

Lehet, hogy 2020 egy rendkívüli év volt, de ha csupán Magyarország áramtermelésének összesített számait nézzük, ebből szinte semmi nem látszik. Minden korábbi trend változatlanul folytatódott tovább a tavalyi évben is – ez olvasható ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által publikált előzetes adatokból, amelyeket néhány grafikon segítségével szeretnénk bemutatni. A következőkben áttekintjük, hogyan alakult az ország áramfogyasztása, hogyan változott az energiatermelésünk az előző évekhez képest, és utánajárunk annak is, hogy honnan származott a villanyautókba töltött áram.

Fogyasztás, termelés, import

2020-ban bruttó 46 293 GWh villamos energiát használt fel az ország. A fogyasztás enyhén emelkedett 2019-hez képest, de az éven belül már jelentős eltérések akadtak. A nagy tavaszi leállás hónapjaiban nagyobb, így például májusban közel 10%-os volt a visszaesés, augusztustól kezdve viszont minden egyes hónapban többet fogyasztottunk az előző év azonos hónapjaihoz képest.

Az elmúlt 20 évben az áramfogyasztásunk kumulált éves növekedési rátája (az iskolában kamatos kamatként találkozhattunk a kifejezéssel) 0,9% volt, az egyes időszakok, a konjunktúrák és a válságok évei azonban igen eltérő képet mutatnak.

A 2020-as év adatai előzetesek. Forrás: MEKH

Az áramtermelésünk 34 616 GWh-ra emelkedett, ez 1,4%-kal magasabb az előző évinél. Az importunk bő egy évtizede emelkedő pályára állt, 2014-re elérte a 30%-ot, és a következő években tartósan e szint közelében maradt. 2019-ben azonban megfordult ez a trend, és 27%-ra mérséklődött, a csökkenő tendencia tavaly is folytatódott, és 25%-ra esett az importunk aránya.

A 2020-as év adatai előzetesek. Forrás: MEKH

Érdekes egybeesés, hogy a napenergia mennyisége először 2019-ben tudott érdemben emelkedni (közel 900 GWh-val), és az importarányunk is ekkor kezdett javulni, a naperőművek tehát nagy valószínűséggel hozzájárultak az ország energiafüggetlenségének növekedéséhez.

Energiamix

Ezek után nézzük meg, hogy milyen forrásból származott a Magyarországon megtermelt áram 2020-ban. Az élen változatlan maradt a sorrend: első helyen az atomenergia állt 46,4%-kal, második a földgáz 26%-kal, harmadik a szén  11%-kal. Tavaly viszont változás történt a negyedik helyen, miután a napenergia 6,9%-os arányt elérve megelőzte a biomasszát, amely 5,6%-on állva az ötödik helyre szorult.

Az egyéb kategória magában foglalja a kőolajat, a vízenergiát, a geotermikus energiát és hulladékégetést is. Forrás: MEKH

Az energiaforrások típusa szerint a következőképpen alakult a villamosenergia-mixünk:

  • Atomenergia: 46,4%
  • Fosszilis energia: 37,2%
  • Megújuló energia: 14,7%
  • Egyéb: 0,9%

Mi és hogyan változott?

Az atomenergia másfél százalékkal csökkent tavaly, hosszabb távon azonban rendszeresen valahol 16 ezer GWh körül szokott alakulni. A konkrét szám mindig attól függ, hogy adott évben éppen mennyi időre kell karbantartás miatt leterhelni a reaktorokat. A fosszilis energia alakulása már sokkal érdekesebb: a földgáz 5%-kal nőtt (9007 GWh-ra), a szén viszont 8%-kal csökkent (3817 GWh-ra). 17%-kal csökkent a biomasszából előállított áram (1647 GWh-ra), ellenben a napenergia 71%-kal nőtt, elérve a 2371 GWh-t, a végleges adat pedig várhatóan még ennél is magasabb lesz.

Forrás: MEKH

A tendencia alapján megeshet, hogy akár már jövőre is több áramot állítunk elő napenergiából, mint szénből. De ha mégsem, a fordulat akkor is mindenképpen meg fog történni néhány éven belül, már csak azért is, mert a Mátrai Erőmű széntüzelésű blokkjait 2025-ig leállítják.

Tavaly jelentősen csökkent az áram tőzsdei ára, 50,4 EUR/MWh-ról 39 EUR/MWh-ra (-23%), ilyen alacsony szinten 2016 óta nem járt az árfolyam.

Forrás: HUPX

2020-ban történt még egy érdekes esemény: áprilisban az alacsony kereslet és a megújulók rekordtermelése nyomán egy rövid időre negatív áramárak alakultak ki a tőzsdén, amire korábban még nem volt példa Magyarországon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.