Itt a villany-Toyota, ami Európában is kapható lesz

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi, a Sanghaji Autószalonon ma végre bemutatkozott a Toyota legelső olyan új generációs villanyautója, amelyet az európai vásárlók is haza tudnak majd vinni. A kínai piacon kívül egyetlen, rövid életű kísérlet után (RAV4 EV) a japán autógyártó vezetői egyértelműen a hibrid, és üzemanyagcellás technológia mellett tették le a voksukat – gyakran hangoztatják, hogy az akkumulátoros elektromos járművekre egyelőre nincs kereslet, nem lehet őket nyereségesen gyártani, és persze a hatótávolságuk is kevés. A fordulatot – mint számos más autógyártó vállalatnál – egy teljesen elektromos autók alá tervezett moduláris platform jelenti, ami a Toyota esetében az úgynevezett e-TNGA. A rugalmas szerkezetre egy egész sorozatnyi villanyautót húz rá a cég, ezek legelső példány a bZ4X koncepció.

A villanyos szabadidő-autó furcsa elnevezése rövidítésekből tevődött össze: a „bZ” a Beyond Zero, azaz a Toyota elektromobilitási stratégiájának kezdőbetűit adja, míg a 4X a terepjáró összkerék-meghajtását jelenti. 2025-ig összesen 15 teljesen elektromos autó bevezetésére készül a Toyota, ebből hét a bZ előtagot viselő e-TNGA platformos modell lesz. A hibridekhez képest persze még ez is elenyésző számú villanyautót jelent majd: a márka számításai szerint Európában az évtized közepén flottájának több mint 70%-a hibridekből, több mint 10%-a plug-in hibridekből, és több mint 10%-a zéró kibocsátású autókból fog állni, ez utóbbiban azonban a hidrogénes üzemanyagcellás járművek is szerepelnek.

A bZ4X elektromos hajtásláncának képességeiről semmilyen információt nem tett közzé a gyártó, ám a cég közleményében olvasható, hogy a hatótávolság optimalizálását napelemes rendszer segíti (bizonyára a tetőre szerelve).

A Subaruval közösen fejlesztett, közepes méretű SUV sziluettje, és határozott vonalai a népszerű RAV4 plug-in hibrid formavilágából születtek. Nagy különbség azonban, hogy az elektromos padlólemez egészen nagy tengelytávolságot, és rövid túlnyúlásokat tett lehetővé, ezáltal az utastér méretei nagyobb szegmens járműveinek lábterét kínálja az utasok számára.

A bZ4X érdekessége továbbá a frissített Tesláknál már alaposan kivesézett yoke-típusú kormány, ami úgynevezett steer-by-wire rendszer, amely a hagyományos kormányoszlopos megoldás helyett fizikai kapcsolat nélkül dolgozik, pontosabb irányítást helyezve a sofőr kezeibe. Ez a kivitelezés a végleges modellbe is átkerül. Európában várhatóan 2022 közepén jelenik meg a villanyautó, gyártani Japánban és Kínában fogják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.