Főoldal » elektromos autó » A Hyundai sem várja meg a hagyományos autók európai tiltását

A Hyundai sem várja meg a hagyományos autók európai tiltását

Az országok sorra jelentik be hagyományos autók forgalmazásának betiltására vonatkozó dátumokat. Az autógyártók azonban úgy tűnik elébe mennek a tiltásnak, így gyakorlatilag nem lesz mit betiltani.

A Hyundai Motor Company az IAA Mobility 2021 rendezvényen, azaz a Müncheni Autószalonon bejelentette, hogy 2045-re klímasemlegessé válik. Az átalakulás egyik legfontosabb mérföldköve, hogy 2035-től Európában, a világ legfontosabb további piacain pedig 2040-től nem értékesítenek több fosszilis üzemanyaggal működő járművet. A 2040-es vállalás egyben azt is jelenti, hogy a 2019-es szinthez viszonyítva 75%-kal csökkentik a cég széndioxid-kibocsátását.

Az önkéntes kötelezettségvállalás a Hyundai Motor Company-ra, azaz a Hyundai márkára vonatkozik. A Hyundai Motor Group, azaz a Hyundai csoport többi márkáját, így például a Kia és a Genesis márkákat, vagy olyan saját beszállítókat, mint például a Hyundai Mobis, nem érint.

„Az Előre az Emberiségért vállalati stratégia értelmében a Hyundai Motor eltökélt, hogy helyesen cselekedjen a világ érdekében. Az éghajlatváltozás vitathatatlan kihívás, amely a legnagyobb és legsürgetőbb figyelmet igényli mindannyiunktól.” – mondta Jaehoon (Jay) Chang, a Hyundai Motor Company elnök-vezérigazgatója.

Az átalakulás első lépése a tiszta mobilitás. Ennek megfelelően a Hyundai rövidebb távú céljai között szerepel, hogy 2030-ra a globális eladások 30%-a zéró emissziós jármű legyen, azaz akkumulátoros elektromos autó (BEV), valamint üzemanyagcellás autó (FCEV). 2040-re úgy számolnak, hogy az akkumulátoros és hidrogén tüzelőanyagcellás villanyautók elérik a teljes értékesítés 80%-át.

Az elektromobilitásra átállás fontos lépéseként a Hyundai Ioniq 5 után a következő dedikált akkus elektromos autó az Ioniq 6 lesz, amely a Münchenben kiállított Prophecy EV koncepcióból merít ihletet. A hidrogénnel üzemelő járművek tekintetében 2023-ban várható a NEXO következő generációjának és egy MPV modell bemutatója, 2025-öt követően pedig egy nagyméretű SUV várható.

A karbonsemlegesség felé vezető második lépést az autonóm járművek, azaz a következő generációs szállítóplatformok területén teszik meg. Ehhez kapcsolódóan az Müncheni Autószalon látogatói megtekinthetik az Ioniq 5 alapú, 4-es szintű önvezetésre képes (meghatározott területen belül, bizonyos körülmények esetén sofőr nélkül, teljesen önállóan közlekedő) robotaxit, amely a tervek szerint 2023-ban kezdi meg teljesen vezető nélküli működését.

A széndioxid-mentes stratégiában a harmadik pillér a zöld energia használatának növelése, amely a Hyundai számára nem csak a megújuló energiaforrások felhasználását, de a jövő technológiáiban történő hosszútávú befektetéseket, így például a zöld hidrogén alapú megoldások fejlesztését jelenti.

Az a célkitűzés, hogy 2040-ig a kulcspiacokon megszüntessék a fosszilis tüzelőanyaggal működő járművek forgalmazását, az olyan országokban, amelyek nem rendelkeznek megfelelő töltőinfrastruktúrával az akkumulátoros villanyautók és hidrogén üzemanyagcellás járművek számára, nyitva hagyja a szintetikus üzemanyaggal működő belső égésű járművek lehetőségét.

A Hyundai üzemanyagcellás terveiben fontos szerepet játszanak a haszongépjárművek is. A Münchenben június vége óta tesztelt Hyundai Elec City H2 buszt az IAA rendezvény látogatói is kipróbálhatják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.