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
auto
2024. 04. 16. kedd

Merci EQS, Ioniq 5 és Model Y voltak a kassai elektromosautó-szalon sztárjai

elektromos autó

A hétvégén nagyszabású villanyautós rendezvényt, elektromosautó-szalont tartottak Kassán a mojelektromobil.sk villanyautós portál, a ZSE Drive elektromobilitás szolgáltató és a helyszínt is biztosító Attrium Optima bevásárlóközpont rendezésében.

A háromnapos eseményen péntek és szombat délután előadásokat és bemutatókat is megnézhettek az érdeklődők. A töltőszolgáltatók és a rutinos villanyautósok előadásain természetesen a résztvevők kérdéseit is megválaszolták. A rendezvényen 58 elektromos autó típus, valamint tucatnyi tisztán elektromos motorkerékpár volt megtekinthető, számos modell tesztvezetésére is lehetőség volt. Az különösen fájt, hogy nem számítottam a Harley-Davidson LiveWire tesztvezetési lehetőségre, így nem vittem magammal motoros felszerelést, pedig a saját sisak a COVID helyzet miatt feltétele lett volna a próbának.

Az első két nap résztvevői között értékes nyereményeket, például egész hétvégére szóló elektromos autó tesztvezetéseket sorsoltak ki, de itt talált gazdára egy Volkswagen ID.3 is a bevásárlóközpont nyereményjátékán, amit azok nyerhettek meg, akik az elmúlt hónapokban vásároltak a létesítményben és regisztráltak a nyereményjátékban.

Ez az esemény adott otthont három újdonság szlovákiai bemutatójának, így itt debütált a Tesla Model Y, a Hyundai Ioniq 5, valamint a Mercedes-Benz EQS modell is. Utóbbiról az importőr munkatársaitól megtudhattuk, hogy borsos ára ellenére már több előrendelést felvettek rá Szlovákiában. A vásárlók nem a korábbi villanyautósok, inkább a márkahű Mercedes-Benz vásárlók közül kerültek ki.

Az „idegenvezetést” és tolmácsolást pedig ezúton is köszönjük Jakab Patriknak, kassai olvasónknak. A találkozónak otthont adó bevásárlóközpont parkolójában Tesla Supercharger  v3 töltőállomás, a többieknek pedig az ejoin szolgáltató üzemeltetésében egy DC és egy AC töltőoszlop is rendelkezésre állt. Mi azonban itt nem töltöttünk, mivel ha már Kassára utaztunk, az autókon kívül természetesen a belvárosban is sétáltunk és ebédeltünk egyet. Ebédidőben az e-Niro akkuja annyira feltöltődött (a GreenWay egyik belvárosi töltőjén, amit a nyári akcióban ingyenesen használhattunk), hogy végül több energiával érkeztünk haza Miskolcra, mint amennyivel reggel elindultunk.

This slideshow requires JavaScript.

 

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.