Főoldal » elektromosautó-töltés » Vezeték nélkül, menet közben fognak buszt tölteni Németországban

Vezeték nélkül, menet közben fognak buszt tölteni Németországban

Elstartolt Németország legelső olyan nyilvános kísérleti projektje, amely során elektromos járművek vezeték nélküli töltését tesztelik az útba épített indukciós töltőberendezéssel. A Balingen városában indított projekt mögött az ElectReon áll, az az izraeli cég, amely már több országban – például Olaszországban és Svédországban – is belefogott elektromosjármű-töltő útszakaszok építésébe, abban bízva, hogy ez a megoldás jelenti majd az igazi áttörést a villanyautózás terjedése számára.

Az elektromos járművek induktív töltésére szakosodott ElectReon kezdetben egy 400 méter hosszú elektromos útrendszert (ERS) hoz létre az aszfalt alatt, valamint két induktív, statikus töltőállomást. A töltési megoldás teszteléséhez a májustól szeptemberig tartó 2023-as Garden Show-ra készült transzferbuszt alakítják át oly módon, hogy alkalmas legyen az elektromosság vezeték nélküli, menet közbeni fogadására.

A tervek szerint a projekt egy későbbi szakaszában az útszakaszt egy kilométeresre fogják meghosszabbítani. Az ElectReon Germany mellett a projektben az EnBW, a Karlsruhe Institute of Technology (KIT) és a helyi közművek is részt vesznek.

A transzferbusz útvonala a Garden Show kiállítási területén található parkolótól a városháza buszmegállójához vezet. Az EnBW közleménye szerint a dinamikus töltési folyamat a Wilhelmstraßen zajlik majd, ahol mágnestekercseket helyeztek az úttest alá. „Amikor a busz megközelíti ezt a pontot, nagyfrekvenciás mágneses terek keletkeznek. Ezek a busz padlóján lévő vevőtekercsekben elektromos áramot indukálnak, amelyet az akkumulátor töltésére használnak” – magyarázza az EnBW.

Így épül az ElectReon elektromos útszakasza Izraelben

Induktív megállókat a két végállomásra is terveznek, a városháza „Stadthalle” és a „Messegelände” kiállítási központ megállókban – de a busz ezeknél csak álló helyzetben fog töltődni. A már említett második szakaszban a projekt felelősei a Heimlichenwasenben és a Lauwasen iskola előtt további útvonalakat szeretnének mágnestekercsekkel felszerelni – és ezzel egy kilométerre kiterjeszteni az elektromos útrendszert. Emellett pedig a buszpályaudvarban egy másik induktív megálló is kialakításra kerül, így a projekt a menetrend szerinti járatokra is ki fog terjedni.

Korábban már Karlsruhe városában is kiépült egy elektromos útszakasz

Míg az ElectReon a DWPT (Dynamic Wireless Power Transfer) technológiáját biztosítja, a KIT egy olyan tervezési eszközzel járul hozzá, amely optimálisan koordinálja a busz útvonalát és a töltőállomások elhelyezkedését. Eközben a Stadtwerke Balingen gondoskodik az elektromos busz üzemeltetéséről, az EnBW pedig a projekt irányítását, valamint a töltési infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését végzi. A projekt célja bemutatni az elektromos útszakaszokban rejlő lehetőségeket, kifejezetten a tömegközlekedés elektromosításának támogatására.

A projekt egyébként az ElectReon és az EnBW egy korábbi együttműködésének sikereire épül, amikor is az EnBW oktatóközpontjában épült ki egy elektromos útszakasz Karlsruhe városában.

Címlapkép: Induktívan tölthető elektromos busz a karlsruhei projektből. Forrás: ElectReon

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.